Demokrate: Nedopustivo da neko bude meta napada zbog svog opredjeljenja

Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da se ne smiije dozvoliti "da nas nasilje do te mjere savlada" da bude prihvaćeno kao legitiman način rješavanja problema

15042 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora osudila je današnji incident na Cetinju, kazavši da je nedopustivo da iko u Crnoj Gori 21. vijeka i pomisli da političko, nacionalno, vjersko ili bilo koje drugo opredjeljenje bilo kog pojedinca može biti razlog za napad i nasilje bilo koje vrste, od verbalnog do fizičkog.

"Takve stvari moraju biti sankcionisane, a čast i dostojanstvo građana odbranjeni, kako bi država ispunila svoju funkciju, a cijelo društvo ne bi postalo žrtva", saopštili su iz te partije.

Kazali su da Demokrate osuđuju svako nasilje, a ono se u Crnoj Gori, kako navode, na žalost "ogromne većine normalnih i dobronamjernih građana dešava u odveć produženom trajanju".

"Današnji slučaj, koji se dogodio na Cetinju gdje je napadnut crkvenjak Popović, a teži sukob izbjegnut isključivo ličnim pregnućem i prisebnošću oca Gojka Perovića, samo je poslednji u bestijalnom nizu napada na slobodu i cast građana ove zemlje. Prema informacijama, glavni akter događaja je ista ona osoba koja je svojevremeno napala i poslanike Demokrata predvođenje Danilom Šaranovićem, pokušavajući na ružan, nedostojanstven i primitivan način da isprovocira sukob. Međutim, kao i uvijek u situacijama kada su Demokrate bile meta, ni tada nisu uspjeli", navodi se u saopštenju.

U Demokratama smatraju da je nasilje u crnogorskom društvu najdirektnije povezano sa političkim tenzijama koje "već nekoliko godina uzurpiraju ogroman dio" crnogorske javnosti. "A čiji nalogodavci i inspiratori, koji se nalaze na dva suprotstavljena desničarska pola, se zarad najprimitivnijih političkih ciljeva trude da eliminišu normalnost i uvedu nas u neku vrstu vanrednog stanja gdje su građani ove zemlje kolateralna šteta, podijeljeni u političke 'torove' i kao takvi najdirektnije zavisni od vođa."

Iz Demokrata navode da u Crnoj Gori više ne postoji niko ko vjeruje da su te stvari plod slučajnosti, kao ni da će "sve to samo od sebe proći".

"Zbog toga apelujemo na sve građane, dostojanstvene i miroljubive ljude, savjesne pojedince i radne, porodične ljude, da ličnim primjerom i odnosom stanu u odbranu vrijednosti koje nas spajaju, jer mi kao društvo smo primorani da se borimo za odbranu normalnosti života, ali i bezbjednost i dignitet svakog pojedinca."

Demokrate poručuju da se ne smiije dozvoliti "da nas nasilje do te mjere savlada" da bude prihvaćeno kao legitiman način rješavanja problema.

"Crna Gora je već duže vrijeme na udaru, svaki građanin je na meti, ali je naša dužnost da se od toga odbranimo, i da na temelju dobre volje, snage i odlučnosti one mirne, ubjedljivo većinske Crne Gore izgradimo sigurno i prosperitetno društvo za sve nas i generacije koje dolaze, kako odlazak normalnih, dobronamjernih i obrazovanih ljudi iz ove zemlje vise nikad ne bi bio najželjenija opcija, a insiratorima i nalogodavcima haosa i podjela glavna nagrada."

"Ovo društvo ima više nego dovoljno i snage i odlučnosti i znanja da im zajedno kažemo dosta. I to je razlog zbog čega će biti savladani, nasilje u ovoj zemlji poraženo, a normalan život i zajedničke vrijednosti odbranjeni", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: