Kongres SD-a 31. januara 2022. godine, najavljene kadrovske promjene i podmlađivanje partije

Glavni odbor SD-a, kako je saopšteno, ukazao na potrebu otpočinjanja ozbiljnog i sveobuhvatnog dijaloga u Skupštini o svim otvorenim pitanjima za koja je potrebna kvalifikovana većina, kao i o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora

10539 pregleda 40 reakcija 40 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Glavni odbor Socijaldemokrata Crne Gore (SD) donio je odluku da Kongres partije bude održan 31. januara 2022. godine, osim u slučaju da dođe do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora kada će biti održan najkasnije mjesec dana prije datuma održavanja izbora.

Aktuelni predsjednik SD-a Ivan Brajović je saopštio članovima Glavnog odbora da se neće ponovo kandidovati za tu poziciju.

Kako je saopšteno iz partije, formiran je Centralni i Operativni odbor za pripremu Kongresa, Izborna komisija, te Komisije za Statut, Program partije i izradu izvještaja o radu SD-a između dva Kongresa.

"Glavni odbor je ukazao na potrebu kadrovskog osvježavanja i podmlađivanja partije na svim nivoima, jer je evidentno da novi politički momenat zahtijeva novu energiju koja će, uz dorađenu programsku ponudu i strategiju djelovanja partije prilagođenu novom političkom vremenu koje živimo, doprinijeti još boljim izbornim rezultatima SD-a u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je na sjednici razmatrana aktuelna politička situacija i konstatovano "da se Crna Gora nalazi u najvećoj političkoj krizi u novijoj istoriji".

"Te da je očigledno da je nova Vlada u potpunosti nedorasla zadacima koji su joj povjereni. Takođe je evidentno da aktuelna parlamentarna većina više ne postoji, da 45 poslanika od ukupno 81 bojkotuje plenarna zasijedanja Parlamenta, a da Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem više nema potrebnu podršku većine poslanika, budući da je podržava svega 14 poslanika", saopšteno je iz SD-a.

Glavni odbor je, kako se navodi, ukazao na potrebu otpočinjanja ozbiljnog i sveobuhvatnog dijaloga u Skupštini o svim otvorenim pitanjima za koja je potrebna kvalifikovana većina, kao i o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora za koje su Socijaldemokrate u organizacionom i svakom drugom smislu spremne.

"Takođe je konstatovano da odbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici već funkcionišu u predizbornom režimu, pripremajući se na taj način za predstojeće lokalne izbore koji će se održati na jesen ove godine", zaključuje se u saopštenju SD-a

Bonus video: