DPS Podgorica: Opozicija ne zna da čita budžet

Iz DPS-a navode da odbornik Rakčević jedino vidi zaposlene u Glavnom gradu, od kojih je većina tu već decenijama
64 pregleda 3 komentar(a)
Odbornici DPS Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Odbornici DPS Glavnog grada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.11.2017. 15:24h

Opozicija očigledno nema suštinskih primjedbi na račun Nacrta bužeta Glavnog grada, jer inače ne bi ponavljala iste rečenice u različitim medijima, sa ponovljenim neistinama koje sa realnošću nemaju nikakve veze, navodi se u reagovanju kluba obornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

U reagovanju DPS-a na izjave Luke Rakčevića (GP URA) i Branke Bošnjak (DF) , koji su istakli da je Nacrt budžeta za 2018. godinu izborni, navodi se da pomenuti odbornici “ili ne umiju da pročitaju tekst Nacrta, ili ih ne zanima”.

U reagovanju navode da Rakčević 'ne zna' da je za proširenje vodovodne i kanalizacione mreže na području grada, Golubovaca i Tuzi, uloženo oko 10 miliona i izgrađeno 100 kilometara novih vodovoda za tri godine.

Iz DPS-a tvrde da Rakčević 'ne zna' ni da je asfaltirano preko 190 i probijeno preko 126 kilometara putnih pravaca, vrijednosti oko 13 miliona, da je za rekonstrukciju ulica uloženo još 10,5 miliona... Tvrde da je nedopustivo da odbornik ne zna da je ugrađeno 979 stubova javne rasvjete i 2.659 svjetiljki, vrijednosti 1.693.920 eura.

Iz DPS-a navode da bi Rakčević morao da zna da je gradska uprava u protekle tri godine obnovila preko 120.000 kvadrata zelenih površina i zasadila 2.733 novih sadnica, da je u potpunosti rekonstruisana trim staza u Tološima...

“...Da ga interesuje funkcionisanje Glavnog grada... Rakčević bi znao da je budžet za kulturu povećan 2017. u odnosu na 2014. oko 30 odsto. U 2017. je preko 3,5 miliona eura, odnosno blizu 6,5 odsto ukupnog budžeta što je prosjek u mnogim evropskim državama”, navode iz DPS-a.

Iz DPS-a navode da Rakčević jedino vidi zaposlene u Glavnom gradu, od kojih je većina tu već decenijama.

“Rakčević bi da im daje otkaze, kako bi zapošljavao svoje prijatelje, jer partijskog članstva nema. Najbolji primjer su opštine u kojima URA učestvuje u vlasti, gdje su već počele afere oko partijskog zapošljavanja...”, navodi se u reagovanju.

Navode da Rakčević nije odgovorio građanima da li će pokrenuti inicijativu za brisanje stambeno-poslovnog prostora Šajo grupe iz planske dokumentacije za Blok 5, s obzirom na to da je tvrdio da je ovaj dio grada građevinski uobličena cjelina, kada je tražio da se “izbriše” Milenijum.

Iz DPS-a navode da Branka Bošnjak “očigledno ne poznaje funkcionisanje lokalne samouprave, što je poražavajuće za nekoga ko je odbornik i navodno predstavlja građane”.

Iz te partije navode da “to što Bošnjak izražava sumnju u zloupotrebu ove stavke je vjerovatno iz iskustva u opštinama u kojima su oni u vlasti.”

“Što se tiče stavke „jednokratna socijalna pomoć“, pa i laiku je dostupno da provjeri da je ta cifra ista u posljednjih nekoliko godina, iako je budžet za to vrijeme konstantno rastao. Ali izgleda da je interesovanje Bošnjak o funkcionisanju lokalne uprave na nivou nižem od laičkog, što dokazuju i njene tvrdnje o navodnoj podjeli pomoći pred izbore”, navodi se u reagovanju.

Iz DPS-a navode da Bošnjak “izgleda najviše boli” naknada za odbornike.

Bonus video: