Konferencija Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om

Abazović u Rimu: Crna Gora će se boriti da očuva univerzalne vrijednosti naše civilizacije

„Mi smo mala i miroljubiva zemlja i možda ne možemo donijeti veliki doprinos globalnom miru, ali želimo da ponovimo najvažniju poruku koju kao zemlja želimo da pošaljemo ostatku svijeta - Crna Gora je pouzdan i iskren partner koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti da očuva univerzalne vrijednosti naše civilizacije“,

11225 pregleda 6 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović govorio je na konferenciji međunarodnoj ministarskoj konferenciji država članica Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om, koja se danas održava u Rimu.

„Mi smo mala i miroljubiva zemlja i možda ne možemo donijeti veliki doprinos globalnom miru, ali želimo da ponovimo najvažniju poruku koju kao zemlja želimo da pošaljemo ostatku svijeta - Crna Gora je pouzdan i iskren partner koji će se svim raspoloživim sredstvima boriti da očuva univerzalne vrijednosti naše civilizacije“, naglasio je potpredsjednik u svom govoru.

Abazović je iskazao punu posvećenost Crne Gore naporima Koalicije i borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma u svim oblicima. Potpredsjedik Vlade je u svom izlaganju istakao spremnost naše države da, u skladu sa svojim mogućnostima, nastavi aktivno doprinositi politici Globalne koalicije.

Konferencija Globalne koalicije za pobjedu nad ISIS-om organizovan je na poziv italijanskog ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luiđija Di Maja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

U fokusu konferencije, koja je prva održana u ovom formatu od izbijanja pandemije, bila je saradnja s partnerima u okviru Koalicije i podrška stabilizaciji i rekonstrukciji pogođenih područja u Siriji i Iraku, kao i suzbijanja ostataka ISIS-a u regiji.

Na konferenciji je zaključeno da je Globalna koalicija za pobjedu nad ISIS-om dokazala da je kohezivna institucija koja je postigla zapažene uspjehe kroz napore u vojsci, politici, stabilizaciji, razmjeni poruka, finansijskim i policijskim službama. Takođe, usvojeni su principi budućeg djelovanja Koalicije kako bi se eliminisali ostaci ISIS-a u Siriji i Iraku, kao i zaustavilo širenje njihovog uticaja i njenih podružnica u Africi.

Preporučujemo za Vas