Đukanović pravi uvertiru za izbore

Najavama kandidature Đukanović pokušava da ojača pozicije DPS-a pred lokalne izbore, iako nije isključeno da se kandiduje
98 pregleda 61 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2017. 14:44h

Najave predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića da bi se mogao kandidovati za predsjednika države služe za animiranje biračkog tijela uoči lokalnih izbora, iako ne treba isključiti mogućnost da se Đukanović uključi u trku za šefa države.

Dok poznavaoci prilika tvrde da Đukanović u medijskim izjavama praktično najavljuje predsjedničku kandidaturu, u civilnom sektoru smatraju da će ta odluka zavisiti od unutarpartijskih analiza.

"U organizovanim partijama se odluke donose na osnovu detaljnih analiza, prateći sve aspekte izbornog procesa, ali i geostrateških kretanja i stavova svih aktera, pa će takva biti i Đukanovićeva odluka. U ovom trenutku sumnjam da će se odlučiti na taj potez, već će biti onaj koji će iznositi sve izborne kampanje DPS-a koje slijede u narednih pola godine", smatra programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić.

Iako je najavio da će DPS o predsjedničkom kandidatu odlučiti krajem novembra, Đukanović je u nekoliko navrata poručio da njegova kandidatura nije isključena "ukoliko to bude potreba partije i države".

Navodeći da DPS ima više kvalitetnih kandidata koji mogu ostvariti važnu političku pobjedu i učvrstiti evroatlantski smjer Crne Gore, on je pojasnio da nikada neće biti u dilemi trteba li se angažovati ukoliko je potrebno sačuvati i unaprijedi državna ostvarenja. Ističući da Đukanovićev pojačan politički angažman ne treba povezivati samo sa predsjedničkom kandidaturom, izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da je prirodno da lider partije ima aktivnu ulogu u kampanji za lokalne izbore.

"Najave o mogućem učešću na predsjedničkim izborima zarad “interesa Crne Gore” su populistički mamac. Interes države je da Đukanović ne bude na javnoj sceni", smatra Marović.

Ipak, Đukanovićeve partijske kolege i koalicioni partneri ne kriju da ga vide kao budućeg šefa države, sve češće ističući da je on najbolji kandidat za predsjednika.

Tako je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao da će Đukanović sigurno biti predsjednik države ako prihvati kandidaturu, dok je ministar odbrane Predrag Bošković poručio da "ne postoji političar ili ličnost koja bi mogla da pobijedi Đukanovića".

Lider Bošnjačke stranke Rafet Husović smatra da bi Đukanović trebalo da se uključi u izbornu trku, ukoliko ne bude nestranačkog kandidata. Podsjećajući na apele iz DPS-a, Raonić ističe da će na Đukanovićev povratak uticati i trenutna snaga vladajuće partije. I pored premora od dnevne politike i želje da razvija lični biznis, smatra Raonić, lider DPS-a je svjestan da uspjeh njegove partije i lična sigirnost i komfor zavise od njegovog angažovanja.

"DPS bez njegovog pristva nije sposoban da ostvari pobjedu, pa su sve kapanje od lokalnih, parlamentranih do predsjedničkih, gdje je kandidat bio druga ličnost, iznesene na njegovim plećima. Skandiralo se njemu, bez obzira šta je predmet kampanje", smatra Raonić.

DPS bi mogao da ukljući ženu u trku za predsjednika države

Marović smatra da bi vladajuća partija na predsjdničkim izborima trebalo da kandiduje ženu.

Podsjećajući na Đukanovićeve tvrdnje da je umoran od višedecenijskog obavljanja državnih funkcija, Marović ističe da se građanima "vrti u glavi od njegovih rotacija, odlazaka i vraćanja na funkcije".

"Kako nas DPS uvjerava u veliki broj članova koji mogu da iznesu teret predsjedničkih izbora, nadamo se da će priliku dobiti žena. Budući da je OEBS preporučio veće učešće žena u patijskim strukturama kako bi se obezbijedila njihova vidljivost tokom izbornih kampanja, vjerujem da bi tek ovo bio iskorak vrijedan pohvale", kazala je ona.

Da predsjednički kandidat bude žena do sada su predlagali samo pojedini predstavnici opozicije, ali taj predlog nije naišao na podršku ostalih.

Bonus video: