Radulović: Za Crnu Goru članstvo u EU ostaje ključni cilj i sigurna luka

"Uvjereni smo da odlučna politika proširenja može samo doprinijeti sigurnosti i prosperitetu Evrope", rekao je Radulović

4715 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Poznanju, Foto: MVP
Sa sastanka u Poznanju, Foto: MVP

Višegradska grupa pokazala se kao uzor jedinstvene i uspješne regionalne saradnje, te solidarnosti, povjerenja i evropske vizije, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

On je kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i Zapadnog Balkana, koji je održan danas u poljskom gradu Poznanju.

"Uvjereni smo da odlučna politika proširenja može samo doprinijeti sigurnosti i prosperitetu Evrope. Za Crnu Goru članstvo u Evropskoj uniji (EU) ostaje ključni cilj i sigurna luka", istakao je Radulović.

On je dodao da iako svjesni da još toga mora biti urađeno, pregovarački proces predstavlja dvosmjernu ulicu, što znači da i EU mora biti asertivnija u smislu oživljavanja ovog procesa.

"Crna Gora izuzetno cijeni podršku EU kroz Ekonomsko-investiocini plan za Zapadni Balkan. To je važan alat za jačanje ekonomskog oporavka regiona. Bolji putevi vode do bolje ekonomije, trgovine, komunikacija i razumijevanja", poručio je šef crnogorske diplomatije.

Iz MVP je saopšteno da je na sastanku poručeno da će države Višegradske grupe (V4) – Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka nastaviti da pružaju snažnu podršku procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana.

"U fokusu sastanka bio je aktuelni momenat u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan, kao i perspektiva ovog procesa. Posebno je bilo riječi o oporavku i međusobnoj podršci u odgovoru na posljedice pandemije COVID- 19, kao i regionalnoj saradnji. Ministri su se saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu. Zemlje V4 su ponovile svoju snažnu podršku i posvećenost procesu proširenja, ali i očekivanje da će zastoj u pregovorima biti prevaziđen tokom predstojećeg predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije. Istovremeno, podržale su spremnost Crne Gore i Srbije da nastave pregovore po novoj metodologiji EU i izrazile očekivanje da će proces pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti pokrenut u narednim mjesecima", piše u saopštenju.

Iz MVP su dodali da su ministri zemalja Zapadnog Balkana ponovili spremnost i posvećenost da nastave svoje reformske procese.

"Ipak, ukazano je i na potrebu za što skorijim pozitivnim odgovorom od strane EU, kako bi države Regiona imale dodatnu potvrdu da se njihovi napori vrednuju", kazali su iz MVP.

U saopštenju se navodi i da je na sastanku bilo riječi o regionalnoj saradnji i uzajamnoj pomoći u periodu post-pandemijskog oporavka.

"U tom kontekstu, ministri zemalja V4 najavili su dodatnu podršku svim zemljama regiona u vidu nabavke vakcina protiv COVID-19", rekli su iz MVP.

Iz tog Vladinog resora su naveli i da je danas u Poznanju potpisan Memorandum o razumijevanju između Fonda za Zapadni Balkan i Međunarodnog višegradskog fonda, što kako dodaju iz MVP, predstavlja dodatan mehanizam saradnje između zemalja i podsticaj za realizaciju konkretnih projekata.

"Uoči sastanka zemalja članica Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, poljski ministar je položio vijenac na spomenik Jun 1956. povodom 65. godišnjice protesta "Crni četvrtak", dok su šefovi diplomatija postavili svijeće", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: