Picula: Nadam se da će Crna Gora završiti pregovore sa EU tokom mandata ove EK

Picula je kazao da je EU zadovoljna što je nova vlada potvrdila ulogu u NATO savezu i pokazala posvečenost dugoročnim ciljevima. Ukazao je da bi od punopravnavnog članstva u EU Crna Gora imala benefite, kao i od ulaska u NATO sigurnosne i ekonomske.

9367 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Betaphoto
Foto: Betaphoto

Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula izrazio je nadu da će pregovori za članstvo Crne Gore u Evropsku uniju biti kompletirani tokom mandata ove Evropske komisije što bi označilo ”kraj vrlo važne demokratske tranzicije za zemlju”.

“Vjerujem kako će Crna Gora ući u Uniju, koja će kroz proces proširenja nadvladati i interne vlastite probleme koji se u političkom diskursu ovih dana prelamaju preko leđa nekih nedovoljno zaštićenih skupina,” rekao je on na konferenciji CGO o Devetogodišnjici pregovora sa EU.

Picula je podsjetio da je EU pomagala Zapadnom Balkanu tokom pandemije, ali i da je veliku pomoć dala i za ekonomsko-socijalni oporavak.

Kazao je da će ona svojim instrumentima nastaviti da radi na integraciji ovog područja.

Picula je rekao da je Crna Gora u mnogo čemu postigla uspjehe kada su u pitanju integracije jer je ispunila uslove za otvaranje sva 33 poglavlja.

U tom kontekstu važno je, kazao je, podstaći aktivno učešće svih kako bi se povećala parlamentarna odgovornost, nadzor nad izvršnom vlašću i demokratski nadzor čitavog društva.

“…Sve u cilju kvalitetnog zakonodavstva koje je ključni zahtjev za punopravno priključenje u EU", objasnio je, navodeći da civilno društvo ima značaju ulogu u tome i da treba da bude uključeno u pregovaračka poglavlja.

Picula je kazao da je EU zadovoljna što je nova Vlada potvrdila ulogu u NATO savezu i pokazala posvećenost dugoročnim ciljevima. Ukazao je da bi od punopravnavnog članstva u EU Crna Gora imala benefite, kao i od ulaska u NATO sigurnosne i ekonomske.

“Novi instrument za finansiranje IPA 3 je već aktiviran u ovom važnom trenutku i njime će se unaprijeditii reforme za usklađivanje sa evropskim zahtjevima,” kazao je.

Picula je rekao kako vjeruje da disonantni tonovi u EU oko proširenja ne mogu btii obeshrabrujući i da je to faza koja će proći.

On je pozvao na odlučnost, kako je kazao, do evropskog cilja.

Bonus video: