Injac: Za Crnu Goru je članstvo u NATO ključno postignuće vanjske politike

Injac je istakla da je sa novom američkom administracijom NATO vidio istorijsku priliku da Alijansu učini jačom i sposobnijom za budućnost

2251 pregleda 6 komentar(a)
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac, Foto: Ministarstvo odbrane

Stabilne Evrope nema bez stabilnog Zapadnog Balkana, a evroatlantske integracije najbolji su i najsnažniji podsticaj za demokratske reforme u regionu, ocijenila je crnogorska ministarka odbrane Olivera Injac.

Ona je, na online Forumu Jugoistočne Evrope 2021 u organizaciji Džordž Maršal Evropskog centra za bezbjednosne studije, rekla da je za Crnu Goru članstvo u NATO ključno postignuće vanjske politike, ali i potvrda da crnogorsko društvo pripada modernim evropskim demokratijama.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane rekla da NATO ostaje temelj kolektivne odbrane i osnovni forum za bezbjednosne i političke konsultacije i odluke među saveznicima.

Injac je istakla da je sa novom američkom administracijom NATO vidio istorijsku priliku da Alijansu učini jačom i sposobnijom za budućnost.

„Crna Gora radi na modernizaciji svojih kapaciteta, poboljšanju spremnosti svojih snaga i povećanju budžeta za odbranu. Istovremeno, svjesni da sigurnost savezničkih država zavisi od stabilnosti van granica NATO, Crna Gora daje doprinos NATO misijama na Kosovu i u Iraku”, rekla je Injac.

Ona je podsjetila da je Crna Gora dio Multinacionalne borbene grupe u eFP u Letoniji i da je uspješno okončan angažman u misiji u Avganistanu.

„Crna Gora je okončala svoje operativno prisustvo u Avganistanu, ali da ostaje u potpunosti posvećena pružanju podrške Avganistanu putem ANA Povjerilačkog fonda do 2024“, kazala je Injac.

Bonus video: