najavio da će uskoro biti formiran savjet partije

Đukanović: DPS će se odazvati pozivu Bečića na parlamentarni dijalog

"Mi smo prije mjesec dana pozivali na taj dijalog u parlamentu ali tada nije bilo spremnosti nego se žurilo da se usvoji tužilački zakon"

57433 pregleda 390 reakcija 37 komentar(a)
Đukanović danas u Bijelom Polju, Foto: Predsjednik.me
Đukanović danas u Bijelom Polju, Foto: Predsjednik.me

Demokratska partija socijalista (DPS) odazvaće se na poziv predsjednika Skupštine Alekse Bečića na parlamentarni dijalog o imenovanjim u pravosuđu.

Predsjednik Crne Gore i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da će se ta partija odazvati na sve pozive za dijalog koji treba da dovede do širenja političke platforme proevropskog razvoja Crne Gore.

"Mi mislimo da je poziv za dijalog koji treba da dovede do šireg konsenzusa u cilju izbora ljudi na čelne pozicije tužilačko sudske vlasti. Na takav poziv naravno da ćemo se odazvati. Mi smo prije mjesec dana pozivali na taj dijalog u parlamentu ali tada nije bilo spremnosti nego se žurilo da se usvoji tužilački zakon", rekao je Đukanović danas u Bijelom Polju.

On je kazao i da će uskoro biti formiran Savjet DPS-a, ali nije otkrio ko će biti na njegovom čelu.

"Ko će biti na njegovom čelu razgovaraćemo na sjednici Glavnog odbora, koji treba da odabere nekog ko će se naći na čelu tako reprezetantivnog sastava. U sistemu DPS-a, kao što znate ima veoma kvalitetnog kadra u DPS u koji to može da obavi.Nismo otvirili to pitanje, otvorićemo ga uskoro", kazao je Đukanović.

Predsjednik države je rekao i da u DPS-u "predano rade" na otklanjanju svojih slabosti, kao i na upapređenju političke ponude koja bi, kako je istakao, "trebala da zaintrigira crnogorsku izbornu javnost".

Na pitanje da li će DPS tražiti glasanje o povjerenju Vladi ili će čekati da vidi hoće li se parlamentarna većina dogovoriti o novoj vladi, Đukanović je odgovorio:

"Vidio sam da je ta moja ocjena zavrijedila pažnju posebno iz kruga Vlade, rekao bih da je ta reakcija za mene bila vrlo neočekivana. Šta očekuje Vlada sem da opozicija oponira Vladi i da pokušava da skrati mandat Vladi. Trideset godina sam bio na vlasti na raznim pozicijama i sve to vrijeme opozicija je vrlo sistematično radila upravo to i nije mi padalo na pamet da protiv toga protestujem. Ja mislim da je to uloga opozicije. Kako ćemo dalje voditi taj proces vidjećemo, dakle, već sam vam kazao da nemamo nikakvu nervozu, nikakvo nesrtpljenje".

Đukanović je ocijenio i da ovo vrijeme "koje sada zajedno trošimo je vrijeme na koje treba gledati kroz pozitivnu prizmu".

"Što se DPS-a tiće mogu da vam kažem da mi predano radimo na otklanjanju svojih slabosti, upapređenju naše političke ponude koja bi trebala da zaintrigira crnogorsku izbornu javnost. S druge strane ja mislim da upravo ta biračka javnost ima priliku da kroz ovo vrijeme upozna našu alternativu. Do sada nije imala tu priliku, ja mislim da će u sledeće, izbornom procesu objektivnije suditi o svim ponudama koje ovdje ima. Dakle, vođeni time, bez ikakve nervoze pratićemo i razmišljanja u redu naših koalicionih partnera, u redu konstituenata vlasti, i vidjeti koji je to najbolji trenutak i koji je to najpovoljniji scenario, koji će voditi prevazilaženju slabosti aktuelne vlasti i stvaranju uslova da se Crna Gora u najkraćem mogućem roku vrati na staze dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja", poručio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas