Poslanikov pas povrijedio dvije osobe

Iz Administrativnog odbora nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajem poslanika Raičevića, a na pitanja redakcije nije se izjasnio ni Raičević

18342 pregleda 14 komentar(a)
Ostavio ljubimca dok je bio van države: Raičević, Foto: Skupština Crne Gore
Ostavio ljubimca dok je bio van države: Raičević, Foto: Skupština Crne Gore

Skupštinski Administrativni odbor će na sjednici koja je zakazana za 7. jul odlučiti o zahtjevu Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) iz Nikšića kojim se traži skidanje imuniteta poslaniku Pokreta za promjene Vladanu Raičeviću, protiv kojeg se vodi postupak jer je njegov pas u ljeto prošle godine napao i povrijedio dvije osobe.

Iz Skupštine ranije su “Vijestima” kazali da su pitanje u vezi sa tim zahtjevom proslijedili Milunu Zogoviću, predsjedniku Administrativnog odbora.

“Predsjednik Skupštine Crne Gore proslijedio je sve zahtjeve za skidanje imuniteta nadležnom Administrativnom odboru. Tek kad se Administrativni odbor izjasni o zahtjevima može raspravljati i odlučivati Plenum”, kazali su redakciji.

Iz Administrativnog odbora nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajem poslanika Raičevića, a na pitanja redakcije nije se izjasnio ni Raičević.

Pravni zastupnik oštećenih Veljko Baćović, kazao je “Vijestima” da je pas vlasništvo Vladana Raičevića, ali da on na dan kad se desio napad - nije bio u državi i da je pas bio u boksu, na imanju njegove prijateljice, zbog čega će i protiv nje biti podnijeta krivična prijava.

Draganu Kontić i njenog unuka 17. juna 2020. u nikšićkom naselju Straševina napao je i više puta ujeo pas rase rotvajler, koji je izašao na ulicu sa jednog od imanja.

Baćović je rekao da je pas prvo ujeo Draganinog unuka, a da je, pošto je pokušala da ga zaštiti i odbrani od napada, “dok je ležala na asfaltu tijelom štiteći unuka, pas i nju prvo ujeo za leđa, a potom nastavio za desnu nogu u predjelu butine, lista noge i naniže”, te da su ona i unuk tom prilikom zadobili brojne tjelesne povrede.

“Zadobijene povrede i sa njima povezane zdravstvene komplikacije su, nakon hospitalizacije i daljeg liječenja oštećene konstatovane kroz trenutnih više od 30 izvještaja doktora specijalista u kojima su osim povreda konstatovani i psihički problemi nastali zbog ovog traumatičnog događaja”, rekao je Baćović.

Pred Osnovnim sudom u Nikšiću pokrenut je parnični postupak za naknadu štete oštećene Kontić, a naredno ročište zakazano je za 2. jul.

Prema riječima Baćovića, u slučaju Dragane Kontić određena su vještačenja po vještacima medicinske struke, dok su za dijete u toku medicinske pretrage i prikupljanje dokumentacije. Dokumentacija se, kako je kazao, prikuplja u Danskoj, čiji je dječak državljanin.

“Iz trenutnih izvještaja doktora specijalista iz Kopenhagena proizlaze jasne indicije da je dječak preživio događaj koji je za njega bio takvog intenziteta da je zaustavio lingvistički i socijalni razvoj. Nakon što se prikupi i objedini potrebna dokumentacija, poseban postupak za naknadu štete će biti iniciran od strane njegovih roditelja, dok će biti podnesena i krivična prijava protiv Aleksandre Dedeić, vlasnice imanja, zbog postojanje sumnje da je i ona izvršila krivično djelo”, kazao je Baćović.

Da je pas izašao sa imanja Dedeić navedeno je u spisima krivičnog predmeta. Baćović je kazao da je ona u izjavama navela da je pas vlasništvo Vladana Raičevića, da su prijatelji, te da se pas “kritičnom prilikom nalazio u svom boksu”.

“Međutim, u jednom momentu, po navodima pomenute, ona se udaljila od mjesta gdje se nalazio boks i otišla na drugi dio imanja, kada je vidjela da kroz travu put izlazne ograde pas odlazi u pravcu ulice. Izašavši na ulicu vidjela je da pas ujeda Draganu Kontić. Vladan Raičević je u svojoj izjavi priznao da je vlasnik psa kojeg je on zatvorio u boks prije nego što je pomenutog dana otišao u Banjaluku. Telefonski je od Aleksadre Dedeić obaviješten šta se dogodilo”, rekao je Baćović.

Na osnovu toga ODT je optužnim predlogom od 17. jula 2020. pokrenulo je krivični postupak protiv Raičevića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo- izazivanje opšte opasnosti. Pošto je u međuvremnu Raičević izabran za poslanika, zatraženo je skidanje imuniteta.

Bonus video: