Lajčak: EU zabrinuta zbog polarizovane scene i bojkota Parlamenta

"EU cijeni Vaše aktivnosti i jasne proevropske stavove, dokazali ste se kao kredibilan i odgovoran partner, što je prepoznala ne samo Unija već i građani Crne Gore, te ohrabrujem da nastavite tim putem u budućnosti“, poručio je Lajčak Bečiću

6462 pregleda 118 reakcija 17 komentar(a)
Bečić i Lajčak, Foto: Skupština Crne Gore
Bečić i Lajčak, Foto: Skupština Crne Gore

Evropska unija (EU) zabrinuta je zbog polarizovane političke scene i bojkota Parlamenta i veoma je važno da sve partije koje su zastupljene u Skupštini, učestvuju u parlamentarnom životu.

To je u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem poručio specijalni predstavnik Unije za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

"EU cijeni Vaše aktivnosti i jasne proevropske stavove, dokazali ste se kao kredibilan i odgovoran partner, što je prepoznala ne samo Unija već i građani Crne Gore, te ohrabrujem da nastavite tim putem u budućnosti“, poručio je Lajčak Bečiću, saopšteno je iz Skupštine.

Bečić je kazao da je su u novoj vlasti svjesni da je pred Crnom Gorom velika šansa i mogućnost na evropskom putu, poručujući da neće odstupiti od vanjskopolitičkog kursa.

Navodi se da je Bečić upoznao Lajčaka sa planovima na unutrašnjem planu, posebno u svjetlu planiranog dijaloga lidera parlamentarnih partija koji će doprinijeti političkoj stabilnosti i smanjenju polarizacije u društvu.

"S tim u vezi, osvrnuo se na ključnu ulogu Skupštine, kao institucije koja podstiče razmjenu mišljenja i izgradnju kompromisa povodom značajnih tema koje opterećuju javnost", kaže se u saopštenju.

Lajčak je, kako se dodaje, istakao da EU cijeni što Crna Gora u potpunosti usaglašava svoju vanjsku politiku sa Unijom, što je, prema njegovim riječima, „mnogo relevantnije danas nego prije pet godina“.

Ističe se da je, uz poziv da Crna Gora pruži više rezultata u oblasti slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da reforme pravosuđa budu u skladu sa međunarodnim standardima, on ohrabrio državu da istraje u svim reformama koje je približavaju Uniji.

„Crna Gora ima priliku da postigne napredak na evropskom putu, jer ne samo da ste najnaprednija država Zapadnog Balkana kada su u pitanju evropske integracije, već ste i zemlja sa najmanje problema kako unutrašnjih tako i regionalnih“, rekao je Lajčak.

Navodi se da je Lajčkak ukazao na značaj očuvanja administrativnih kapaciteta i principa transparentnosti i stručnosti u skladu sa evropskim standardima i praksama.

Bonus video: