Odbrana Duška Kneževića: Đukanović podsticao na nasilnu promjenu ustavnog poretka, zloupotrijebio položaj

"Smatramo da je neophodno da državni organi hitno reaguju. Ovdje posebno imajući u vidu činjenicu da dosadašnje tolerisanje govora mržnje Mila Đukanovića i nepostupanje po krivičnim prijavama očigledno kod njega stvaraju uvjerenje da može nekažnjeno činiti šta god mu je volja"

4548 pregleda 5 komentar(a)
Zdravko Đukanović, Foto: Savo Prelević
Zdravko Đukanović, Foto: Savo Prelević

Odbrana biznismena Duška Kneževića saopštila je da je podnijela krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, zbog kako su kazali izvršenja krivičnog djela "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja" iz člana 362 KZ Crne Gore.

"Krivično djelo izvršio tako što je dana 26. juna 2021. godine u ostrašćenom govoru da će DPS (Demokratska partija socijalista) značajno "skratiti trajanje aktuelne vlasti". Dodao je da će tekovine koje on smatra za bitne braniti do poslednje kapi krvi. U navedenom ostrašćenom govoru aktuelni predsjednik Crne Gore je javno podsticao na nasilnu promjenu ustavnog poretka, zloupotrebljavajući svoj položaj. Smatramo da je neophodno da državni organi hitno reaguju. Ovdje posebno imajući u vidu činjenicu da dosadašnje tolerisanje govora mržnje Mila Đukanovića i nepostupanje po krivičnim prijavama očigledno kod njega stvaraju uvjerenje da može nekažnjeno činiti šta god mu je volja", navodi se u saopštenju punomoćnika Kneževićevog punomoćnika, advokata Zdravka Đukanovića.

U saopštenju se dodaje da imajući u vidu preduzete radnje, predsjednik Crne Gore bi morao tužilaštvu da objasni na koji to način će se aktuelna vlast u Crnoj Gori suočiti sa DPS-om, kojim će se to mehanizmima prijavljeno lice koristiti kako bi skratio trajanje aktuelne vlasti, te na koji način će to kategorički braniti državu Crnu Goru od njenih građana što im garantuje doglednu dostižnost tog cilja na unapređenom temelju koju je stvorila politička struktura DPS-a.

"Očekujemo da makar jedan tužilac ima smjelosti i hrabrosti da postupi po zakonu i sankcioniše ovako opasne, nezakonite radnje, a posebno imajući u vidu da ovakav govor mržnje direktno poziva na nasilnu promenu ustavnog uređenja. Država na ovakve radnje ne smije ostati nijema", naveo je advokat Đukanović.

Bonus video: