Šehović: Odazvaćemo se pozivu Bečića, datum vanrednih izbora mora biti tema

“Vrlo rado ćemo se odazvati pozivu Bečića, jer nam ne pada na pamet da, u momentu kad jurimo ka ekonomskoj i ideološkoj crnoj rupi, bilo koji proces opstruiramo”, kazao je Šehović

19293 pregleda 448 reakcija 58 komentar(a)
Šehović, Foto: Skupština Crne Gore
Šehović, Foto: Skupština Crne Gore

Socijaldemokrate Crne Gore (SD) odazvaće se pozivu predsjednika Skupštine Alekse Bečića na parlamentarni dijalog vlasti i opozicije, saopštio je poslanik te partije Damir Šehović, poručujući da datum vanrednih izbora mora biti jedna od tema.

“Vrlo rado ćemo se odazvati pozivu Bečića, jer nam ne pada na pamet da, u momentu kad jurimo ka ekonomskoj i ideološkoj crnoj rupi, bilo koji proces opstruiramo”, kazao je Šehović agenciji MINA.

On je rekao da u SD-u od početka insistiraju na tome da je nužan dijalog koji bi osnovu imao u proevropskim i građanskim snagama prije svega.

“Uostalom, samo takve snage i jesu u stanju da taj dijalog pokrenu i eventualno imaju neke rezultate, upravo zbog svoje neisključivosti”, kazao je Šehović.

Govoreći o očekivanjima predstojećeg dijaloga, Šehović smatra da treba ostaviti malo vremena da bi se vidjelo u kom pravcu će sve ići.

“Gledano realno, nije za očekivati da će dometi biti spektakularni, u situaciji kad imate više desetina konstituenata vlasti, koji su i sami kao "rogovi u vreći"”, ocijenio je Šehović.

Prema njegovim riječima, kada se na tu spornu činjenicu doda još opozicija, jasno je da će dijalog biti težak, jer će morati ići u više pravaca.

“U susret mnogobrojnim partijama iz vlasti koje su dijametralno suprotne, te u susret samoj opoziciji”, kazao je Šehović.

On je istakao i da su određene građanske partije vlasti ideološki bliže opoziciji nego sopstvenim trenutnim partnerima.

“Sve to izuzetno komplikuje politički momenat”, poručio je Šehović.

On je rekao da zbog svega prethodno navedenog, dijalog samo odlaže neizbježne izbore.

“Ali isto tako, mi ćemo biti jedan od konstruktivnijih činilaca u njemu, to je nesumnjivo”, kazao je Šehović.

U SD-u, kako je rekao, vjeruju da je datum vanrednih izbora, pored ostalih otvorenih pitanja koja zahtijevaju dvotrećinsku odnosno tropetinsku većinu, jedno od pitanja koje će biti na stolu.

Šehović je poručio da bi bilo neprihvatljivo da se dijalog pretvori u "cjenkanje unutar vlasti oko pozicija" i dodao da vjeruje da Bečić, a ni svi konstruktivni činioci u dijalogu, neće to dozvoliti.

“U situaciji velikog porasta cijena hrane, goriva, povećanja zaposlenih za devet hiljada novih zaduženja i generalno jako loše ekonomske i političke situacije, takav vid političkog oportunizma i makijavelizma se zaista ne bi smio dozvoliti”, zaključio je Šehović.

Bonus video: