Kamel: Crna Gora i dalje može računati na podršku Austrije

„Uključujući veoma značajnu saradnju ostvarenu u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim područjima u oblasti odbrane“, dodaje se u saopštenju

2151 pregleda 0 komentar(a)
Injac i Kamel, Foto: Ministarstvo odbrane
Injac i Kamel, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora i u narednom periodu može računati na podršku Austrije na putu evropskih integracija, saopšteno je na sastanku ministarke odbrane Olivere Injac sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane austrijskog Ministarstva odbrane, Arnoldom Kamelom.

Kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva odbrane, Injac i Kamel su se susreli tokom sastanka GRAC formata.

Injac se zahvalila na podršci koju Austrija pruža Crnoj Gori u domenu modernizacije odbrambenog sistema, kao i na donaciji medicinske opreme u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa.

Ona je kazala da je posebno zadovoljna izuzetno uspješnom i sadržajnom saradnjom dvije zemlje, koja se ogleda u realizaciji brojnih projekata i aktivnosti.

„Uključujući veoma značajnu saradnju ostvarenu u domenu planinskog ratovanja, školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, kao i u drugim područjima u oblasti odbrane“, dodaje se u saopštenju.

Kamel je, kako se navodi, iskazao zadovoljstvo zbog tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje i posebno afirmisao napore koje Crna Gore ulaže u sprovođenju reformi na svom putu evropskih integracija, kao i u okviru kolektivnog sistema bezbjednosti.

„Istakao je da će i u narednom periodu naša zemlja moći da računa na podršku Austrije na tom putu, u cilju afirmacije Crne Gore kao značajnog aktera za stabilnost Zapadnog Balkana, ali i lidera u regionu na putu dostizanja najviših evropskih standarda“, kazali su iz Ministarstva.

Sa Kamelom se sastao i generalni direktor Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje Rajko Pešić, koji je zahvalio na podršci Austrije u domenu uništavanja viška naoružanja, kao i u oblasti ispitivanja stabilnosti baruta i edukacije kadra u oblasti skladištenja i upravljanja municijom.

„Sagovornici su izrazili očekivanje da će saradnja u okviru Grac formata dodatno unaprijediti regionalnu saradnju i pružiti snažniju podršku zemljama regiona na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: