Konjević prihvatio Bečićev poziv: Evropski i demokratski pristup politici će uvijek imati podršku SDP-a

"Takav stav smo pokazali i u nekom ranijem periodu kada su naši predstavnici, u svojstvu visokih državnih funkcionera, uspješno predvodili proces dijaloga oko brojnih osjetljivih tema koje su podrazumijevale postizanje širokog konsenzusa u crnogorskom Parlamentu", kazao je on

12144 pregleda 12 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević odgovorio je na poziv predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića u kojem je potvrdio da prihvata ponuđeni dijalog između parlamentarnih partija, zakazan za 7. jul.

Bečić je poziv uputio svim predsjednicima parlamentarnih političkih partija, onih na vlasti i u opoziciji, da otpočnu dijalog s ciljem rješavanja otvorenih pitanja, koja su značajna za ubrzanje evropskog puta Crne Gore.

Konjević je u odgovoru Bečiću naveo da je poznata činjenica da je SDP politički subjekat koji u dijalogu i konstruktivnoj razmjeni stavova vidi najbolji način rješavanja svih otvorenih pitanja, te da se radi o evropskom i demokratskom pristupu politici koji će uvijek imati podršku SDP-a.

"Takav stav smo pokazali i u nekom ranijem periodu kada su naši predstavnici, u svojstvu visokih državnih funkcionera, uspješno predvodili proces dijaloga oko brojnih osjetljivih tema koje su podrazumijevale postizanje širokog konsenzusa u crnogorskom Parlamentu", kazao je on.

Konjević u pismu takođe navodi da je SDP u dokumentu “Poziv za evropski konsenzus kroz politički dijalog”, naglasio da bi proces dijaloga, pored nesumnjivo krucijalne teme imenovanja u pravosuđu i reforme izbornog zakonodavstva, trebalo da obuhvati i ostala važna pitanja.

“To se prije svega odnosi na ostala pitanja iz naše evropske reformske agende, funkcionisanja sistema i institucija, kao i stvaranja političkih uslova da se kroz partnerstvo proevropskih snaga obezbijedi važan podsticaj da na Ustavnim principima zemlja snažno krene naprijed u demokratsku konsolidaciju", itsiče se u pismu.

Dodaju takođe i da ih na to navode i važne evropske poruke "koje ste i sami dobili tokom Vaše posjete Briselu", a koje upravo upućuju na potrebu, kako kažu, uspostavljanja “strateškog partnerstva proevropskih snaga” što je preduslov obezbjeđivanja pune političke stabilnosti i garancija da država stoji čvrsto na EU kursu.

"Uvjereni smo da takva, evropska vrjednosna većina u Parlamentu postoji, budući da je to potvrđeno i povodom skorašnjih parlamentarnih glasanja oko nekih fundamentalnih političkih principa koja se tiču pitanja suočavanja sa bliskom prošlošću i naših evropskih i međunarodnih obaveza“, zaključuje se u pismu koje je Konjević uputio predsjedniku Skupštine Crne Gore.

Bonus video: