Krivokapić: Tokom predsjedavanja Slovenije EU privremena mjerila da prevedemo u završna

"Ukoliko bi taj rezultat ostvarili, napravili bi izuzetan iskorak”

7153 pregleda 3 komentar(a)
Presker i Krivokapić, Foto: Gov.me/Saša Matić
Presker i Krivokapić, Foto: Gov.me/Saša Matić

Vladavina prava je za Vladu izazov, sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom su ciljno orijentisana i za Crnu Goru bi bilo najznačajnije da tokom predsjedavanja Slovenije EU privremena mjerila prevede u završna mjerila, kazao je premijer Zdravko Krivokapić.

"Ukoliko bi taj rezultat ostvarili, napravili bi izuzetan iskorak”, rekao je Krivokapić koji se danas susreo sa ambasadorom Slovenije u Crnoj Gori, Gregorom Preskerom.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je naglasio da Crna Gora i Slovenija imaju odlične međudržavne odnose i sadržajnu saradnju u svim oblastima, uz zajedničku evropsku perspektivu i posvećenost evroatlantskom sistemu vrijednosti.

"Premijer Krivokapić izrazio je nadu da će se na planiranih 18 skupova u toku slovenačkog predsjedavanja, u više navrata, na visokom nivou razmatrati pitanje pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Krivokapić je pozdravio zvanični stav Slovenije da evropska budućnost Zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja moraju postati strateški interes Unije", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da je premijer poručio da vladavina prava čini sigurnim kako sve strane investitore, tako i sve građane Crne Gore ka kojima je Vlada sasvim okrenuta.

Presker je, kako je saopšteno, rekao da će Slovenija i ubuduće pratiti situaciju u Crnoj Gori, te da je spremna da organizuje brojne diplomatske susrete.

Dodaje se da je Presker upoznao Krivokapića sa slovenačkom strategijom predsjedavanja Savjetom koja se temelji na jačanju otpornosti EU, Konferenciji o budućnosti Evrope, promociji evropskog načina života i vladavini prava, kao i na politici proširenja.

"Politika proširenja je naš prioritet i naročito ovdje imamo u vidu Zapadni Balkan. Mislimo da je upravo pravi trenutak. Bilo bi idealno da Crna Gora ispuni privremena mjerila u ključnim poglavljima. Pokušaćemo da vam pružimo punu podršku. Najbitnije je osnažiti vladavinu prava jer je njen uticaj vrlo značajan i na ekonomiju. Takođe je bitno da Crna Gora pokaže da može da ostvari unutrašnju političku stabilnost", poručio je Presker.

On je prenio poziv premijera Slovenije Janeza Janše upućen Krivokapiću za učešće na Bledskom Strateškom Forumu 1 i 2. septembra u okviru panela “Budućnost Evrope – proširenje”.

Krivokapić je prihvatio poziv.

Bonus video: