Carević nema većinu u parlamentu, nije prošao njegov izvještaj

Ključni dokument prvog čovjeka grada, kojim je praktično pokazao kako je funkcionisala njegova administracija lani, nije dobio zeleno svjetlo, čime je Careviću jasno poslata poruka da nema podršku

40527 pregleda 190 reakcija 56 komentar(a)
Jovanović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Jovanović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Izvještaj o radu predsjednika Opštine Marka Carevića i rada organa lokalne uprave za prošlu godinu, Skupština nije usvojila, čime je pokazalo da unutar vladajuće kalicije prvi čovjek grada nema podršku, čak i partija unutar svoje koalicije.

Carevićev izvještaj podržalo je devet odbornika iz redova Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, ali i jedna odbornik Pokreta za promjene Filip Popović, dok je uzdržano bilo deset odbornika, šest iz redova Demokrata, dva iz SNP, jedan iz Pzp i jedan iz Prave Crne Gore.

Ključni dokument prvog čovjeka grada, kojim je praktično pokazao kako je funkcionisala njegova administracija lani, nije dobio zeleno svjetlo, čime je Careviću jasno poslata poruka da nema podršku.

Glasanju nije prisustvovala opozicija, kako odbornici iz redova SDP i GP URA, tako i iz koalicije okupljene oko DPS, SD, LP i Crnogorska.

Višečasovna rasprava praktično je pokazala da Carević nema podršku ni Demokrata, ali ni dijela njegove koalicije iz redova takozvanog "trećeg bloka" (SNP, PzP i Prava Crna Gora)

Predstavljajući izvještaj, šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović koji je kazao je da je i pored svih teškoća, prije svega pandemije, Opština je prošle godine uspjela da održi finansijsku stabilnost, da se ne zaduži ni centa, te da realizuje investicioni ciklus od 4,3 miliona eura.

"Četvorogodišnji ciklus završili smo vraćanjem ukupno 35 miliona eura naslijeđenog duga. Pokazali smo najveći stepen odgovornosti. Ono što je obilježilo prošlu godinu je blokada od 29,5 miliona eura, dan prije održavanja sjednica za razrješenje predsjednika Opštine. To je nezapamćeno", kazao je Jovanović.

On je podsjetio na nasilnu smjenu vlasti uz političku korupciju.

"Policija zajedno sa Upravnom inspekcijom, te drugim državnim organima (Službeni list Crne Gore) su 17. juna izvršile lokalni državni udar, uhapsili opštinske funkcionere, predsjednika Opštine i sprovele samovolju Demokratske partije socijalista. Ni danas nijesu došli u Skupštinu opštine, jer je to sramna mrlja, i vjerujem da će DPS ostati na političkoj margini u ovome gradu", istakao je Jovanović.

Raspravu je otvorio Marko Marković (Demokrate) koji je upitao Carevića zbog čega nijesu procesuirani svi koji su učestvovali u nasilnoj smjeni vlasti, te da li je gradonačelnik izdavao garancije o kojima nije upoznat skupštinski dom, dok je Željko Franeta (Demokrate) spočitao je Careviću to što nije održavao redovne kolegijume, kao i to da je opstruirao rad Turističke organizacije Budve, jer nije zakazao 30 mjeseci Skupštinu te lokalne TO.

I njegova partijska koleginica Iva Midorović pitala je Carevića zbog čega nije zakazao Skupštinu TO, jer ako je prošle godine Vlada učinila sve da ne bude sezone, "pitamo se zašto sada mi ne učinimo nešto da ta sezone bude što bolja".

SO Budva
foto: Vuk Lajović

Odgovarajući na pitanja zbog čega niko nije procesuiran zbog prošlogodišnjih dešavanja, Carević je kazao da su krivične prijave protiv uzurpatora vlasti koje su podnijete sve odbijene.

"Čekamo konstituisanja novog Tužilačkog savjeta i promjene. Naš pravni tim je već pripremio prijave protiv svih onih koji su učinili nedjela, svako će odgovarati za ono što se šrošle godine desilo u Budvi", kazao je Carević i naglasio da nije potpisivao nikakve garancije bilo kome.

Kada je riječ o neodržavanju Skupštine TO Budve, Carević je kazao da je pitanje za sve, te naglasio da je sa direktorkom TO Budva Majom Liješević dogovorio održavanje Skupštine.

On je naglasio da je u pitanju politikantska priča, te da je TO Budva uspješno radila 2019., a da je 2020. sama po sebi bila teška godina.

"Uporno se spočitava da sam vodim Opštinu, da je u pitanju samovolja, što nije tačno. Meni je jedino važno da se radi po zakonu i da svako radi posao najbolje što može. Imali smo 2019. uspješnu godinu i za TO Budva, svih preduzeća, suficit budžeta, bez obzira na politička trvenja unutar koalicije. Iako se pokušava da se sada spinuje neki nerad, činjenice govore drugačije. Prošle godine smo imali političku odluku da nema sezone", naglasio je Carević i istakao da se niko ne zavarava da on radi van institucija i da otežava rad drugima.

Tvrdi je da je upravo on u prethodnom periodu promovisao Budvu kao turističku destinaciju po zemljama regiona.

"Svako od vas radi bez ikakve smetnje od mene, niti sam se ikome miješao u posao, jedino ako je potrebno da se riješi neki problem. Konačno je sazrelo vrijeme da više radimo, a manje pričamo", kazao je Carević i uvjeren da bi sezona bila mnogo bolja da je bilo više senzibiliteta nove Vlade.

On je kazao da politikanstva treba da bude što manje, a da će se on sa svoje strane potruditi da svaka procedura bude ispoštovana.

Ne želeći da se osvrće na prošlogodišnji nasilni upad u Opštinu, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović (Demokrate) kazao je da je to trebao da bude nauk kako da se ponašaju od konstituisanja vlasti nakon izbora.

"Kada je postao predsjednik Opštine, Carević je 2019. naslijedio sedam miliona eura na računu i uređeno sistemsko stanje. Bila je uspješna sezona. Carević je dolaskom na funkciju naslijedio i obaveze, a jedna od njih je bila i da zakaže sjednicu Skupštine TO. Ovim ste građane Budve uskratili podacima o radu TO Budve. Nezakazivanjem sjednice ste prekršili Statut", kazao je Radović i pokazao osam dopisa Izvršnog odbora i direktorke TO da se zakaže Skupština.

Odbornik SNP Krsto Rađenović je kazao da je Carević imao obavezu da sazove Skupštinu TO.

Nikola Kralj (DF) je kazao da očigledno da ne vodi ka smirivanju političke situacije, jer očigledno je zakazivanje sjednice Skupštine opštine bilo motivisano ponovo da se spočita ponovo nešto Careviću.

"Zar mislite da bi zakazivanje sjednice Skupštine TO nešto promijenilo o sezoni. Molim vas, nemojte nam to prebacivati. Mislim da više opstrukcije za uspješnost sezone imamo od ove Vlade koje vi Demokrate podržavate", naglasio je Kralj.

U raspravu se uključio Mladen Kaženagra (DF) koji je pitao lidera budvanskih Demokrata Mijomira Pejovića da li podržava sankcije Rusiji, Bjelorusiji, koju njegova Vlada je uvela.

Na to mu je Pejović odgovorio da bi bio "neozbiljan, kada bi mu na ozbiljan način odgovorio".

A Filip Vujović (DF) je istakao da je upravo Carević svojim radom doprinio da sezona uspješno počne i grada bude pun gostiju.

Kazao je da je 2020. i najuspješnija godina u istoriji grada, ako se uzmu okolnosti koje su se dešavale od pandemije koronavirusa pa do narušavanja izborne volje građana, te nezakonitu blokadu računa.

"Vjerujem da će novi Tužilački savjet se pozabaviti svime onime šta se događalo za vrijeme nasilne smjene vlasti. Najbolju ocjenu rada predsjednika Opštine Carevića dali su građani na izborima", kazao je Vujović.

Odluka o milionskoj razmjeni nepokretnosti između Opštine Budva i tivatske kompanije "Velja voda lux", koju je predložio Carević, povučena je sa dnevnog reda skupštinskog zasijedanja.

Povlačenje je tražilo pet odbornika Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije i Prave Crne Gore, što je podržalo šest odbornika Demokrata, dok je protiv bilo osam odbornika Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Bonus video: