Riker: Crna Gora i SAD istinski prijatelji i saveznici

“Tokom razgovora Riker je istakao da su Crna Gora i SAD istinski prijatelji, partneri i saveznici, na šta su SAD naročito ponosne”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

1620 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora i Sjedinjene Američke Države (SAD) su istinski prijatelji, partneri i saveznici, na šta su SAD naročito ponosne, poručio je vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Filip Riker.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se sa Rikerom na marginama međunarodne konferencije „PRESPA - Forum za dijalog“, koja se održava pod nazivom “Zapadni Balkan: Nedostajući dio slagalice za upotpunjavanje Evrope”.

Riker je kazao da SAD snažno podržavaju evropsku agendu Crne Gore, ali i ostalih država Zapadnog Balkana, kao i njihove napore ka punopravnom članstvu i potpunoj integraciji u EU.

“Tokom razgovora Riker je istakao da su Crna Gora i SAD istinski prijatelji, partneri i saveznici, na šta su SAD naročito ponosne”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

On je istakao da dvije zemlje dijele zajedničke vrijednosti, koje se dodatno potvrđuju kroz savezništvo u NATO-u.

Riker je naveo da je SAD-u duboko stalo do Crne Gore, nezavisne države sa sopstvenom istorijom, koja je oduvijek bila primjer multietničkog sklada, i da će stoga nastaviti da budu pouzdani partner Crne Gore.

Radulović je rekao da su prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje pokretač buduće saradnje i dodatnog jačanja veza.

Crna Gora, kako je kazao, cijeni podršku SAD-a na njenom evropskom putu.

On je poručio da Crna Gora ostaje snažno posvećena tom partnerstvu, koje se dodatno potvrđuje zajedničkim djelovanjem unutar NATO-a. Radulović je istakao da Crna Gora sa SAD-om dijeli isti pogled na budućnost regiona, naročito u kontekstu daljeg integrisanja u EU i jačanja veza sa susjedima.

“Tokom sastanka, bilo je govora i o jačanju ekonomskog partnerstva, kao i o predstojećoj turističkoj sezoni u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: