izdašna funkcionerska naknada

Neustavna penzija se krčkala četiri godine

Ranko Krivokapić 2016. od Ministarstva rada zatražio “ostvarivanje svojih prava” na osnovu člana Zakona o sprečavanju korupcije, koji je godinu dana kasnije ukinuo Ustavni sud. Njegov zahtjev obrađen tek 2020.

69870 pregleda 204 reakcija 87 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: SAVO PRELEVIC
Ranko Krivokapić, Foto: SAVO PRELEVIC

Bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić dobio je takozvanu “funkcionersku penziju”, koja je ukinuta 2017, na osnovu zahtjeva koji je podnio 2016., a koji je “obrađen” četiri godine kasnije - najvjerovatnije tokom tehničkog mandata Vlade Duška Markovića, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Krivokapićev zahtjev za ostvarivanje prava nije bio zaveden u Ministarstvu rada i socijalnog staranja kome je prvobitno predat, a to je učinjeno posljednjih dana prije nego što je izvršnu vlast preuzeo kabinet Zdravka Krivokapića.

Jedan od sagovornika je rekao da ne zna zašto se Krivokapić, koji je po struci pravnik, za ostvarivanje svojih prava, kako je naveo, obratio Ministarstvu a ne Fondu PIO čija je to nadležnost.

Informaciju o Krivokapićevoj penziji objavio je nedavno portal Pcnen, podsjetivši da je član 108 Zakona o sprečavanju korupcije na osnovu koga je donijeta odluka u Fondu PIO, ukinut 2017. kao neustavan.

Autor teksta Vuk Vujisić rekao je “Vijestima” da su inicijalnu informaciju dobili od zviždača, i da izgleda Krivokapićev slučaj nije usamljen.

“Očigledno je da se radi o nezakonitim radnjama i mogućoj krivičnoj odgovornosti službenika koji su samo svjesno mogli napraviti ovakvu “grešku” te donijeti nezakonito rešenje, takođe lagati javnost i pored svega toga skrivati podatke.

Da stvar bude još gora ne radi se o nekom malom iznosu već o penziji koja je jedna od najvećih u našoj zemlji, a takođe ovo prema našim saznanjima nije izolovan slučaj. Potrebno je istražiti na koji način se raspolagalo novcem poreskih obaveznika i koji su to funkcioneri koji su privilegovani dok mnogi građani jedva preživljavaju sa minimalnim penzijama koje su znojem i mukom zarađivali cijeli život,” kaže novinar.

Pcnen je objavio da Krivokapić od decembra prošle godine prima jednu od najvećih penzija u Crnoj Gori, a rješenje o pravu na penziju dobio je na osnovu člana 108 Zakona o sprečavanju korupcije koji je Ustavni sud Crne Gore ukinuo 21.04.2017. godine.

Oni navode da su informaciju zvanično dobili tek nakon što je na čelo Fonda PIO došla nova uprava. Ona prethodna na čelu sa Jadrankom Milošević, kako su naveli, je odbijala da to učini. Pokušavajući da prikriju svoje nezakonite radnje, otvoreno su lagali, prenosi se u tekstu, u svom posljednjem rješenju koje je izdato na dan izbora Vlade Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. Tada je pisalo da bivši šef parlamenta nije stekao pravo na penziju.

Ranko Krivokapić je, u pisanoj izjavi za PCNEN, rekao da je “sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom”. On juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je zahtjev podnio 2016. Ministarstvu, kako tumači to što je on prihvaćen četiri godine kasnije kada je član zakona ukinut i da je to učinjeno tokom tehničkog mandata DPS Vlade.

Iz Socijaldemokratske partije, čiji je počasni predsjednik, su u odgovoru naveli:” Ranko Krivokapić je zakonito i pravovremeno podnio zahtjev za ostvarivanje svojih ličnih i prava 2016, kada je bio u opoziciji”.

Na čelu Ministarstva rada i socijalnog staranja 2016. bila je Zorica Kovačević (DPS), koju je u Vladi izbornog povjerenja zamijenio Boris Marić, a nakon parlamentarnih izbora i formiranja Markovićevog kabineta krajem novembra 2016. Kemal Purišić (Bošnjačka stranka).

Purišić juče nije odgovarao na pozive i poruke “Vijesti” kako bi objasnio da li je upućen u procesuiranje molbe poslije četiri godine nakon što ona, kako “Vijesti” saznaju, nije bila formalno zavedena.

U Fondu PIO, koji je odskora preuzeo Ranko Aligrudić, su “Vijestima” rekli da se slučaj istražuje i da će odgovorni biti procesuirani.

Prethodna direktorica Fonda PIO Jadranka Milošević prvo je odbila da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama PC nen-u dostavi dokumenta o ovom slučaju, a nakon što joj je Agencija za slobodan pristup informacijama to naložila, ona je tvrdila da “imenovani nije ostvario penziju kod ovog organa”.

Vujisić: Kad su informaciju proglasili tajnom, jasno je bilo da se nešto krije

Vuk Vujisić je rekao da mu je postalo jasno da se “nešto krije” iza slučaja, nakon što je Fond PIO odbio zahtjev za SPi, tvrdeći da je to “poslovna tajna”, da bi zatim donijeli rješenje tvrdeći da nema dokumenta jer nema ni penzije. Tvrdi da se sve promijenilo kada je na čelo Fonda došao Ranko Aligrudić.

“ Novi direktor me kontaktirao i objasnio da im treba vremena da istraže slučaj, te da će nam dati zvaničan odgovor kroz par dana što su i učinili”, rekao je on.

Zakonu sam se povinovao 31 godinu, sada mi se politički motivisano prijeti

U izjavi Ranka Krivokapića Pc nen-u navodi se da je sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom.

"Na tu temu mogu Vam reći da nijesam htio koristiti zakonska prava koja su mi pripadala kao i drugima, jer je to bilo u suprotnosti sa mojom shvatanjem funkcije predsjednika parlamenta. Funkciju koju sam obavljao 13 godina - najduže u 115 godina crnogorskog parlamentarizma. Mogao sam od početka ovog vijeka skoro dvije decenije, po raznim poslaničkim osnovama, koristiti i pravo na penziju uz platu. Kao što je poznato, to nijesam učinio.

Svoju imovinu sam prijavio 6 godina prije nego me Zakon na to obavezivao, čim sam postao vlast.

Neka lična prava po zakonu ostvarujem kao i drugi, ali od odlaska u opoziciju i staroj i novoj vlasti. Prava koja su praksa i u mnogim zemljama EU.

Sad nijesam javni funkcioner, napustio sam političku arenu i imam pravo na zakonsku zaštitu podataka o ličnosti kao i svaki drugi građanin. Zakonu sam se povinovao bespogovorno svih 31 godinu parlamentarnog života. Na to valjda upućuje i izbor na najveću međunarodnu funkciju u istoriji Crne Gore – predsjednika najveće parlamentarne skupštine na svijetu - OEBS-a. Sve to me dodatno obavezuje, ali mi izgleda i politički motivisano sada lično prijeti…”, piše u izjavi Krivokapića.

Preporučujemo za Vas