Krivokapić - Lavgrouv: Dijelimo iste vrijednosti, Crna Gora može računati na pomoć Ujedinjenog Kraljevstva

"Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore mora biti u punom kapacitetu okrenuta dobru i bezbjednosti svih njenih građana i kroz regionalnu i evropsku saradnju u službi stabilnosti Zapadnog Balkana koji čine danas više država, ali koje sve imaju isti, evropski cilj", kazao je Krivokapić

8319 pregleda 6 komentar(a)
Krivokapić i Lavgrouv, Foto: Vlada CG
Krivokapić i Lavgrouv, Foto: Vlada CG

Bezbjednosni ciljevi se ne mogu ostvarivati izdvojenim angažovanjem niti jedne nacionalne službe, a samo partnerskim i dosljedno dobronamjernim i odgovornim odnosom se može doći do bezbjednog i sigurnog protoka ljudi, roba i kapitala, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

On se danas sastao sa državnim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Stivenom Lavgrouvom tokom današnjih diplomatskih aktivnosti u okviru posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Krivokapić je upoznao Lavgrouva sa bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočava Crna Gora, kao i sa intenzivnom saradnjom koju nacionalna Služba ima sa agencijama iz regiona i evroatlantskim partnerima.

„Modernizacija, profesionalizacija i racionalizacija, procesi koji su zahvatili sve službe i organe koje rukovode državom Crnom Gorom, odvijaju se i u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Crne Gore. Ona mora biti u punom kapacitetu okrenuta dobru i bezbjednosti svih njenih građana i kroz regionalnu i evropsku saradnju u službi stabilnosti Zapadnog Balkana koji čine danas više država, ali koje sve imaju isti, evropski cilj. Vlada je svjesna specifičnog značaja i rada Agencije i sve reorganizacije i nova kadrovska rješenja koja se sprovode ili će se sprovoditi, dešavaće se uz punu odgovornost i ekspertsku podršku koju očekujemo od respektabilnih partnera, kakav je i Ujedinjeno Kraljevstvo“, rekao je Krivokapić.

Lavgrouv je kazao da će podržati Crnu Goru u njenim jasno postavljenim prioritetima na putu jačanja institucionalnih sposobnosti i kapaciteta za odgovor na izazove, rizike i prijetnje u sajber prostoru.

On je pozdravio potpisivanje Memoranduma o sajber partnerstvu prilikom nedavne posjete fregate Kraljevske ratne mornarice Crnoj Gori i iskazao je zadovoljstvo što na putu reformi "dijelimo iste vrijednosti", te da možemo računati na njihovu tehničku i ekspertsku pomoć.

Sastanku je prisustvovao i član crnogorske delegacije, šef Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Bonus video: