Provjeravaju zašto zahtjev Krivokapića za ostvarivanje penzije nije bio zaveden čak četiri godine

Krivokapiću je, najvjerovatnije u tehničkom mandatu bivše Vlade Duška Markovića, dodijeljena “funkcionerska penzija” po članu Zakona o sprečavanju korupcije koji je “pao” na Ustavnom sudu 2017. godine

67029 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Odluka mimo zakona: Jadranka Milošević, Foto: Dps.me
Odluka mimo zakona: Jadranka Milošević, Foto: Dps.me

Prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) stiču se, ostvaruju i koriste samo pod uslovima i na način utvrđen Zakonom o PIO, što znači da se ne mogu regulisati drugim propisima, saopštili su “Vijestima” iz Skupštine Crne Gore.

To se navodi u zvaničnom odgovoru na pitanja o takozvanoj “funkcionerskoj penziji” bivšeg predsjednika parlamenta, Ranka Krivokapića, koju je dobio po članu Zakona o sprečavanju korupcije, čija je ustavnost osporena prije četiri godine.

Upitani da li su im Fond PIO ili Krivokapić tražili bilo kakve potvrde, iz Skupštine su saopštili da je Biro opštih poslova bivšem šefu parlamenta 24. novembra prošle godine izdao potvrdu na lični zahtjev.

Taj biro, kako piše na sajtu Skupštine, bavi se, između ostalog, poslovima iz radnog odnosa, prijavama zaposlenih za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje....

Krivokapiću je, najvjerovatnije u tehničkom mandatu bivše Vlade Duška Markovića, dodijeljena “funkcionerska penzija” po članu Zakona o sprečavanju korupcije koji je “pao” na Ustavnom sudu 2017. godine.

Krivokapić je 2016. od tadašnjeg Ministarstva rada i socijalnog staranja zatražio “ostvarivanje svojih prava”, ali je njegov zahtjev formalno zaveden tek posljednjih dana prije nego što je izvršnu vlast preuzela Vlada Zdravka Krivokapića, rečeno je ranije “Vijestima”.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Boris Pejović

Iz Vlade su “Vijestima” nezvanično kazali da provjeravaju zašto zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine nije bio zaveden čak četiri godine. Jedan od sagovornika je izrazio bojazan da je dokument je nestao, ali tvrdi da postoji, kako je rekao, njegov digitalni trag. Zvaničan stav obećali su za danas.

Prvobitnu informaciju o Krivokapićevoj penziji objavio je portal PCNEN. Autor teksta Vuk Vujisić “Vijestima” je kazao da ima sumnje kako Krivokapićev slučaj nije usamljen, ali sagovornik iz Fonda PIO nezvanično je rekao da nema sličnih predmeta.

“U dva predmeta je ostvareno pravo na penziju po istom osnovu, ali je to učinjeno prije odluke Ustavnog suda iz 2017. o poništenju sporne odredbe Zakona o sprečavanju korupcije”, naveo je sagovornik.

“Vijesti” su juče pisale Ustavnom sudu i Upravnoj inspekciji u vezi s Krivokapićevome penzijom, ali odgovora nije bilo. Ustavni sud smo pitali da li prati poštovanje njegovih obavezujućih odluka, jer ovo nije prvi slučaj da se njegov stav ignoriše. Upravna inspekcija nije odgovorila da li je kontrolisala zakonitost upravnih akata.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nezvanično su kazali da će danas odgovoriti da li u konkretnom slučaju ima elemenata krivičnog djela.

Pcnen je objavio da Krivokapić od decembra prošle godine prima jednu od najvećih penzija u Crnoj Gori. Oni navode da su informaciju zvanično dobili tek nakon što je na čelo Fonda PIO došla nova uprava. Ona prethodna na čelu sa Jadrankom Milošević, kako su naveli, je odbijala da to učini. Pokušavajući da prikriju svoje nezakonite radnje, otvoreno su lagali, prenosi se u tekstu, u svom posljednjem rješenju koje je izdato na dan izbora Vlade Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. Tada je pisalo da bivši šef parlamenta nije stekao pravo na penziju.

Povezani članci

06. Jul 2021.

Neustavna penzija se krčkala četiri godine

U Fondu PIO, koji je odskora preuzeo Ranko Aligrudić, su “Vijestima” rekli da se slučaj istražuje i da će odgovorni biti procesuirani.

Prethodna direktorica Fonda PIO Jadranka Milošević prvo je odbila da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama PC nen-u dostavi dokumenta o ovom slučaju, a nakon što joj je Agencija za slobodan pristup informacijama to naložila, ona je tvrdila da “imenovani nije ostvario penziju kod ovog organa”.

Krivokapić je u pisanoj izjavi za PCNEN rekao da je “sva svoja lična prava ostvario u skladu sa zakonom”, te da mu se sad “politički motivisano prijeti”.

On za “Vijesti”nije želio da daje dodatna pojašnjenja, dok je iz SDP-a čiji je počasni predsjednik ponovljeno da je Krivokapić zakonito i pravovremeno podnio zahtjev za ostvarivanje ličnih prava 2016.

Bonus video: