politički potresi u Budvi ne prestaju

SNP i Prava: Carević ponovo pokazao samovolju

DF, NSD, DNP i PzP zaključili su Sporazum o jedinstvenom djelovanju. Dok predsjednika Opštine Budva koalicioni partneri optužuju za samovolju, Demokrate ćute kome će se prikloniti.

18414 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Nekada složni: Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Nekada složni: Predstavnici pobjedničke izborne liste u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Odluka budvanskog Demokratskog fronta da iz koalicije isključe Socijalističku narodnu partiju i Pravu Crnu Goru i time ih preseli u opozicione klupe, naišla je na oštre osude te dvije partije, ali i ćutanja Demokratske Crne Gore, od čijeg poteza zavisi da li Budvi predstoje novi izbori ili konstituisanje nove izvršne vlasti.

Praktično, ni nakon 10 mjeseci od izbora politički potresi u Budvi ne prestaju, a vlast samo preživljava nove krize.

Opštinski odbori Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene Budva, članice koalicije koje s Demokratskim frontom vrše vlast na lokalnom nivou, zaključili su Sporazum o jedinstvenom djelovanju u vršenju lokalne vlasti do kraja trajanja aktuelnog mandata. Sporazumom je propisano da će te političke partije djelovati jedinstveno u punom mandatu trajanja vlasti i obavezuju se da će davati punu podršku izabranom predsjediku opštine Marku Careviću, kao i drugim izabranim javnim funkcionerima.

“Ujedno, obavezuju se na jedinstveno djelovanje i glasanje u Skupštini Opštine Budva. Potpisnici Sporazuma konstatuju da će sa 11 odborničkih mandata s kojima raspolaže ova koalicija ponuditi Demokratama, koji raspolažu sa šest mandata, konstituisanje vlasti do kraja, iako je vlast u dobroj mjeri već uspostavljena i u formalno-pravnom smislu već funkcioniše. Ova tri politička subjekta imaju potrebnu većinu od 17 odbornika u skupštini i činiće osnovu vlasti, a ostajemo otvoreni za druge političke subjekte koji poštuju principe političkog djelovanja uz odsustvo bilo kakve vrste ucjenjivanja”, naveli su iz tog političkog saveza i poručili da su se Sporazumom stekli svi uslovi da se vlast konstituiše i organizuje u najkraćem mogućem roku, te da je stavljena tačka na krizu u lokalnom parlamentu.

U budvanskom odboru SNP-a smatraju da je riječ o samovolji Carevića, koja ne može donijeti ništa dobro.

“Nakon svega onoga što se dešavalo do 30. avgusta prošle godine i nakon brilijantne pobjede u Budvi, nažalost ni poslije jedanaest mjeseci u Budvi nije formirana lokalna vlast. Čuli smo iz medija da je, mimo svake logike i zdravog razuma, DF odlučio da izbaci iz vlasti SNP i Pravu Crnu Goru. Pitamo javno ko ima pravo da izbacuje nekoga iz vlasti i da na taj način mijenja volju građana? Ko se usuđuje da na ovakav siledžijski način donosi odluke koje nijesu u interesu građana Budve? SNP je 23 godine bila časna opozicija i ponosimo se time. Bili vlast ili opozicija uvijek ćemo se boriti za dobrobit građana, a ne pojedinaca i njihove samovolje. Trudićemo se da zadovoljimo interese građana, a ne sopstvene želje za foteljom. Ovakva samovolja predsjednika opštine ne može donijeti ništa dobro i to je jasno svima koji prate politička dešavanja u Budvi. Plašimo se da oni koji su možda radili s DPS-om, sada žele da tu partiju uvedu u vlast na mala vrata”, naglasili su iz SNP-a i dodali da će se SNP tome energično suprotstaviti.

“Do sada nas niko nije mogao ucijeniti ni potkupiti, pa to neće uspjeti ni onima koji misle da novcem, samovoljom i bahatošću mogu slomiti SNP”, naveli su iz ove partije.

Prava Crna Gora Budva poručila je da nikada nijesu bili, niti će ikada biti bilo čija marioneta i niti bilo čiji poslušnici.

“Jedini motivi političkog djelovanja Prave Crne Gore Budva bili su i jesu principi. Prava Crna Gora Budva nije, niti će ikada biti, bilo čija marioneta i nijesmo, niti ćemo ikada biti, bilo čiji poslušnici. Politiku doživljavamo kao profesiju savjesti i morala, pa ćemo uvijek i na svakom mjestu svoj stav donositi po sopstvenoj savjesti i u korist građana, a ne na osnovu bilo čijeg diktata. Razlog našeg nezadovoljstva nije lične prirode, već reakcija na višemjesečnu, parališuću samovolju vrha budvanske vlasti, na što nijesmo, niti ćemo ćutati. U pitanju je Budva, a ne bilo koji pojedinac. Ova i ovakva samovolja, recimo, dovela je do toga da ni nakon 30 mjeseci, u toku stare i nove vlasti, nije održana Skupština TO Budva, jedne od najvažnijih institucija turističke metropole u Crnoj Gori“, istakli su u ovoj partiji.

Navode da im nikada nijesu bile bitne ni pozicije ni fotelje.

“Mogli smo u svakom trenutku, kao što su neki, a možemo i danas, ali nećemo, zakucati na vrata i izraziti bespogovornu poslušnost, ali zato je Prava Crna Gora – prava, zato što su nam principi ispred pozicija, istina ispred propagande, a sloboda ispred lojalnosti bilo kome, Prava Crna Gora Budva je uvijek i uvijek će podržati sve dobro za naš grad, i ne malo puta podržali smo i podržaćemo odluke i politike aktuelne budvanske vlasti, ali, ponavljamo, nećemo biti bilo čiji poslušnici, za šta očigledno, vidimo to ovih dana, konkurencija nije mala.

Kako navode “istorijsku i veličanstvenu pobjedu, ne zaboravimo, nije donijela ni jedna politička partija, ni jedan političar, već pošteni narod Budve i Crne Gore“.

“To pojedini moraju da shvate. Što prije shvate, to će prije biti bolje građanima Budve. Na kraju, niko Pravu Crnu Goru niti može, niti će seliti u opoziciju. Ne zato što se bojimo statusa opozicije, nego zato što niko u Budvi nema, niti će imati, monopol ni nad poštenjem, ni nad Budvom, ni nad Crnom Gorom, ni nad srpstvom“, ostiču u ovij partiji.

Gvozdenović: Careviću još nijesu javili da je bivši

Šef kluba odbornika budvanskog DPS-a Ivo Gvozdenović istakao je da je Marko Carević odnedavno bivši predsjednik Opštine Budva.

“Carević je svojim (ne)činjenjem izgubio većinsku podršku u lokalnom parlamentu.

Danas najmanje 19, od ukupno 33 odbornika, istinski i suštinski, ne podržava politiku koju personifikuje gospodin Carević. Ukoliko mu ovo nije jasno, onda ima ozbiljan problem s logikom i matematikom. Ukoliko jeste, zna šta mu je činiti.

Dakle, umjesto što politički nokautiran nastavlja da glumi lokalnog šerifa koji disciplinuje neposlušne u svojim redovima i najavljuje trgovinu s Demokratama, moraće uskoro da bira između dvije demokratske opcije: da podnese ostavku ili da provjeri povjerenje u Skupštini opštine. Bilo bi mnogo časnije da skupi hrabrost i povuče politički razuman potez, nego da to uradi neko drugi, umjesto njega”, istakao je Gvozdenović.