Fatić: Vlada dovodi opštine do finansijske neodrživosti i stopira njihov razvoj

"Vlada je netransparentnim pristupom donijela odluku da se ne treba sprovoditi javna rasprava povodom ovog zakona, već ga je samo dostavila zainteresovanim stranama na mišljenje"

2370 pregleda 12 komentar(a)
Fatić, Foto: DPS
Fatić, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista Bogdan Fatić kazao je da dostavljanjem Predloga zakona o dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave Vlada Crne Gore želi opštine uskratiti za 11,8 miliona eura na godišnjem nivou.

Fatić je pojasnio da je u skupštinsku proceduru Vlada dostavila predlog po kojem se opštinama ne ustupa i ne opredjeljuje dio poreza na dohodak fizičkih lica kroz Egalizacioni fond.

Bez tih sredstava, smatra on, opštine se stavljaju na ozbiljan ispit održivosti, jer u trenucima teške ekonomske krize, suočavaju se sa problemom konsolidovanja finansija i muče muku sa finansijskom održivošću.

"Vlada je netransparentnim pristupom donijela odluku da se ne treba sprovoditi javna rasprava povodom ovog zakona, već ga je samo dostavila zainteresovanim stranama na mišljenje. Međutim i to je bilo čisto pro forme, jer ni nakon što je Zajednica opština dala negativno mišljenje, Vlada ga nije uvažila, već je ostala pri svom predlogu zakona", saopštio je Fatić.

Poslanik DPS-a smatra da navedenim izmjenama zakona aktuelna vlast iskazuje da nema osjećaj za građane ove države niti da mari za stvarne i objektivne potrebe opština.

Uz sve to, dodaje on, vlast na grub način iskazuje svoju neinkluzivnost zainteresovanih strana i javnosti u proces pripreme novih zakonskih rješenja, što u ovom slučaju za posljedicu može imati "upitan opstanak i dalji razvoj opština dominantno na sjeveru Crne Gore"

Bonus video: