Radulović: Zapadni Balkan važna je karika Evrope, a EU nepotpuna slagalica bez tog važnog dijela

"Crna Gora, kao NATO članica ostaje vjerna svojim principima, a to su mir i stabilnost u regionu, evropske vrijednosti i glavni vanjskopolitički cilj - članstvo u EU", rekao je Radulović

8448 pregleda 2 komentar(a)
Radulović, Foto: MVP
Radulović, Foto: MVP

Zapadni Balkan važna je karika Evrope, a Evropska unija (EU) nepotpuna je slagalica bez tog važnog dijela koji joj danas nedostaje, saopštio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, na četrnaestom Dubrovnik Forumu pod nazivom "(Post) pandemijska geopolitika: Zajedno u podijeljenom svijetu", gdje učestvuje na poziv šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), u okviru panela "Međunarodna zajednica i Zapadni Balkan: kako okončati karantin'', Radulović je kazao da "Crna Gora, kao NATO članica ostaje vjerna svojim principima, a to su mir i stabilnost u regionu, evropske vrijednosti i glavni vanjskopolitički cilj - članstvo u EU".

U saopštenju se dodaje da je fokus Foruma uticaj pandemije na geopolitičke odnose i globalnu ekonomiju, kao i prioriteti i smjernice za post-pandemijski oporavak i izlazak iz krize.

"Upravo EU, kako je tokom teškog razdoblja zdravstvene krize bila mjesto na kome su generisani solidarnost i razumijevanje", rekao je Radulović.

Govoreći o zemljama koje su pružile pomoć tokom COVID 19 krize, on je istakao da je bez obzira na iznos, zahvalnost Crne Gore ista, jer namjera je ta koja ima najveću vrijednost.

Dubrovnik Forum
foto: MVP

"Zajedno u podijeljenom svijetu, kako stoji u naslovu ovogodišnjeg Foruma, priča je baš o toj namjeri i važnosti zajedništva jer je pandemija usporila određene političke i ekonomske mehanizme na globalnom nivou. Zato, moramo reagovati odlučno, nastaviti reforme na temeljima onoga što je dobro učinjeno u prošlosti. Uloga EU i međunarodne zajednice u reformskom procesu zemalja Zapadnog Balkana, bez sumnje ima veliku važnost", rekao je Radulović, dodavši da "izvještaje Evropske komisije ne bi trebalo shvatati kao kritiku, već kao najbolji savjet za ostvarenje našeg cilja - članstva u EU".

Iz MVP su kazali da se na toj liniji, Radulović osvrnuo na značaj kohezije zemalja Regiona u periodu oporavka i izlaska iz krize, kao i na njegovu važnost u evropskom kontekstu, što kako dodaju potvrđuje Ekonomsko-investicioni plan EU za Zapadni Balkan.

"Forum je otvorio premijer Hrvatske Andrej Plenković, a učestvovali su Žozep Borelj, predstavnik EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku, te ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Sjeverne Makedonije i Letonije. Uz domaćina Gordana Grlića Radmana, na ovoj političkoj konferenciji učestvovali su i posebni evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i druge diplomate", piše u saopštenju.

Iz MVP su kazali da se tokom Foruma, kao i na njegovim marginama, Radulović sastao sa zvaničnicima zemalja regiona i EU.

"Tokom susreta sa Naserom Kamelom, generalnim sekretarom Unije za Mediteran, istaknuta je posvećenost naše zemlje dobrosusjedskoj, kao i saradnji unutar regionalnih i međunarodnih organizacija, a razmijenjena su mišljenja o načinima daljeg unapređenja na bilateralnoj ravni. U razgovoru sa Edgarsom Rinkevičsom, ministrom vanjskih poslova Letonije, šef crnogorske diplomatije izrazio je očekivanje da će bilateralna saradnja biti dodatno osnažena poboljšanjem epidemioloških prilika, čemu će doprinos dati i novoimenovana ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori, Agnese Kalnina. Tokom susreta, prenesena je spremnost za dalje jačanje političkih kontakata i dijaloga na najvišem i visokom nivou", piše u saopštenju.

Radulović i Rinkevičs
Radulović i Rinkevičsfoto: MVP

Iz MVP su poručili i da je nakon susreta u Atini u aprilu, Radulović razgovarao u Dubrovniku sa Nikosom Dendijasom, šefom grčke diplomatije, "gdje su potvrđeni dobri i prijateljski odnosi dvije države, koji su praćeni intenzivnim političkim dijalogom na najvišem nivou".

Radulović i Dendijas
Radulović i Dendijasfoto: MVP

"Još jednom je istaknuta jaka podrška Grčke evropskim ciljevima Crne Gore", rekli su iz MVP.

Tokom sastanka sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu (BiH), "potvrđena je podrška Crne Gore njegovom mandatu nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Posebno je ukazano da je stabilan region preduslov prosperiteta svih zemalja koje ga čine i da je podrška EU u integracionim procesima uslov za ekonomski, infrastrukturni i svaki drugi razvoj region", zaključuje se u saopštenju,