Danilović: "Reagujem" jer osam decenija "partizanimo" i "petokračimo" dio istorije koji s tim nema nikakve veze

"Pišem, jer su najorganizovaniji dio Ustanka činili oficiri i podoficiri Kraljeve Vojske što treba da nam služi na čast, a ne da lažemo i dodajemo kako bi bili "crveniji" nego smo bili i kako smo bili Tito prije Tita"

7324 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Funkcioner Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović reagovao je na tekst "Kada Vučić organizuje, DF-u Tito ne smeta" objavljen na portalu "Vijesti".

Danilović u reagovanju navodi da nije bio pozvao na svečanosti povodom Dana državnosti Crne Gore koji je organizovao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, ali da je u komentaru na Fejsbuku saopštio šta misli "kao slobodan čovjek i posmatrač o tome kako ispravljamo ili krivimo istoriju i činjenice, i ne po prvi put".

"Ne bih još jednom da pišem tekst jer poslednjih desetak godina uvijek se oglasim objašnjavajući da Trinaestojulski ustanak nije partizanska i komunistička svojina nego opštenarodni pokret otpora fašizmu na koji svi moramo biti ponosni. Postoji samo jedan uslov; bez svojatanja opšteg, zajedničkog podviga i pripisivanja zasluga za ovaj istorijski podvig Josipu Brozu Titu jer je čovjek potpuno nevin povodom tih zbivanja. Da su tadašnji komunisti i bili sto odsto organizatori, a nisu ni izbliza, trebalo bi pjevati Staljinu jer su i Tito i Kominterna bili pod njegovom komandom".

Naveo je i da uvijek podsjeti da je 13. jula 1878. na Berlinskom kongresu Crnoj Gori priznata nezavisnost, a ne državnost.

"A nije, jer smo državu, nepriznate nezavisnosti imali i do tada. Valjda nam je toliko i logično i jasno? Nama državnost nije polanjana nikada i nikada darovana za stolom. Koštala nas je uvijek života i krvi. Skloni smo kao niko falsifikatima pa tako i danas slavimo 13. jul kao dan državnosti iako je to dan naše nezavisnosti. Istina je da sam bio na obilježavanju oslobođenja Beograda, te da je tamo bilo i Tita i revolucionarnih pjesama. Istina je i da nisam reagovao. Zašto? Prvo ja sam tamo bio gost i nije moje da korim Srbiju i Beograd - može da mi se dopadne ili ne. A, i zašto bih reagovao na to kada mi nije smetalo? Znam istoriju i znam da su partizanske jedinice bile na antifašističkoj strani. Znam da im je komandant bio Tito i da je potom bio doživotni predsjednik - što je i logično u svim civilizovanim i demokratskim društvima!? Dovoljno o Titu jer ja o njemu nisam ni pisao".

Dodaje i da mu nije krivo zbog uloge partizana i komunista u II Svjetskom ratu, već da je porodično ponosan.

Povezani članci

10. Jul 2021.

Kada Vučić organizuje, DF-u Tito ne smeta

"Taj dio istorije je detaljno izučavan i pakovan decenijama da mi je neshvatljivo kako i zašto danas, osamdeset godina kasnije, dodajemo još tuđeg i našeg perja na i onako kitnjastu i gizdavu hroniku - pozlatilo im se, kao što mnogima i jeste ali moramo govoriti istinu. Moramo jer je samo u istini spas. U Srbiji ne slave 13. jul, niti je pominjan prilikom te proslave u Beogradu. Kako je bilo ondašnjem patrijarhu Irineju mogu samo da slutim. Rekao sam isto i za vladiku Joanikija. Ipak, našeg mitropolita Joanikija (Lipovca) komunisti su ubili bez suđenja i presude. Ubili su i stotinak sveštenika pride. Zato sam i rekao da današnji vladika Joanikije Mićović sve razumije i duboko sagledava pa je "teatru" bilo neprijatnije da vidi njega nego njemu da vidi još jedan "teatar". "Reagovao" sam, dakle, ne zbog partizanskih pjesama, viška ili nedostatka petokraka, nego zbog konteksta, zbog toga što osam decenija lažemo generacije djece ili ćutimo kada bez stida "partizanimo" i "petokračimo" i onaj dio istorije koji s tim nema nikakve veze. Pišem, jer su najorganizovaniji dio Ustanka činili oficiri i podoficiri Kraljeve Vojske što treba da nam služi na čast, a ne da lažemo i dodajemo kako bi bili "crveniji" nego smo bili i kako smo bili Tito prije Tita. Uostalom, "I poslije Tita Tito" dobilo je u minulim decenijima puni smisao. Nisu nas, međutim, učili da se on "prostirao" i prije sebe, a učili smo svega i svačega", naveo je Danilović

Bonus video: