Đukanović: Politike nacionalizma i fašističke ideje opet na sceni, uspostaviti jasan politički demokratski front

On je istakao da je danas u Potočarima ne samo da bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici, već da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i prema međunarodnim instutucijam koje 26 godina doprinose punoj istini i dostizanju pravde za počinioce tog najstrašnijeg zločina

23466 pregleda 83 reakcija 83 komentar(a)
Đukanović u Potočarima, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović u Potočarima, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Politike nacionalizma i fašističke ideje su opet na sceni, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i poručio da je potrebno uspostavili jasan politički demokratski front kako se one ne bi opet ponovile.

Đukanović je, nakon komemoracije u Memorijalnom centru Potočari, rekao da su ovakvi događaji prilka da se osnaži front otpora prema retrogradnim idejama.

„Politike nacionalizma i fašističke ideje su opet na sceni. Ukoliko ne budemo pravovremeno uspostavili jedan jasan politički demokratski front u odnosu na te ideje, prijeti nam opasnost da će se te ideje ponoviti, ali se nadajmo da ne sa ovako strašnim posljedicama“, kazao je Đukanović novinarima.

Milo Đukanović
foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

On je rekao da je vrijeme restauracije političkih ideologija iz ranih 90-ih godina koje su dovele do narode do užasnih tragedija čija je kulminacija upravo u genocidu u Srebrenici.

„Vjerovali smo svi, očigledno prerano, da su te ideje i ideologije sahranjene u nesreći Srebrenice i drugim nesrećama na prostoru bivše Jugoslavije“, rekao je Đukanović.

Ali, kako je istakao, pokazuje se da će potrajati borba za usvajanje i poštovanje civilizacijskih vrijednosti u regionu i za ostvarivanje pune stabilnosti i evropske perspektive svake od država.

„Zato ne bih posebno komentarisao i pridavao značaj tim nerazboritim, neracionalnim, nerazumnim političkim porukama ovim tragičnim povodom“, poručio je Đukanović.

On je istakao da je danas u Potočarima ne samo da bi se poklonio žrtvama genocida u Srebrenici, već da izrazi poštovanje prema porodicama žrtava, institucijama Bosne i Hercegovine (BiH) i prema međunarodnim instutucijam koje 26 godina doprinose punoj istini i dostizanju pravde za počinioce tog najstrašnijeg zločina.

„Duboko sam uvjeren da bez pune istine i pravde ne možemo napraviti ni milimetra u obnovi pomirenja ukoliko ne primijetimo da se ne samo u našem regionu, nego i mnogo šire, te retorogradne ideologije opet „digle glavu““, kazao je Đukanović.

On je rekao da kada se pogleda politika i zapadne politike generalno vidi se da nije u pitanju samo balkanski fenomen.

Bonus video: