BS: Bjeković da saopšti da li se u Srebrenici desio genocid, Srebrenica je simbol stradanja Bošnjaka, poraz čovječanstva

"Ne pristajemo da se sa važne adrese, kao što je mjesto ombudsmana, genocid u Srebrenici naziva bilo kojom drugom riječju, osim onako kako je to pravosnažno presuđeno – genocidom"

16904 pregleda 77 reakcija 78 komentar(a)
BS, Foto: Bošnjačka stranka
BS, Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) saopštila je večeras da poziva ombudsmana Sinišu Bjekovića da saopšti da li se u Srebrenici desio genocid.

"U danu kada je cijeli svijet na trenutak zastao, kako bi se prisjetili nevinih žrtava genocida u Srebrenici koji se dogodio prije tačno 26 godina, važno je da i mi u Crnoj Gori jasno saopštimo da je na osnovu činjenica, dokaza i presuda međunarodnih sudova, u Srebrenici počinjen genocid. Srebrenica nije moneta za potkusurivanje kako to danas reče ombudsman Siniša Bjeković. Srebrenica je naša najskuplja riječ. Srebrenica je simbol stradanja Bošnjaka. Srebrenica je poraz čovječanstva. Ne pristajemo da se sa važne adrese, kao što je mjesto ombudsmana, genocid u Srebrenici naziva bilo kojom drugom riječju, osim onako kako je to pravosnažno presuđeno – genocidom", ističe se u saopštenju BS.

Iz te stranke su dodali i da pozivaju Bjekovića da se jasno izjasni i saopšti kvalifikaciju ovog zločina.

"Crna Gora je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i naša je obaveza kao društva da u svakom trenutku, na svakom mjestu saopštimo ovu činjenicu", zaključuje se u saopštenju BS.

Bjeković je danas na događaju "Dušom za Srebrenicu" kazao da još tinja osjećaj krivice i pitanje – je li se moglo učiniti više, onda kada se to desilo.

Važno je, ističe, ostaviti poruku.

"Da se nijedan zločin, a posebno ne ovakav kakav se desio na ovaj nesrećni dan ne koristi za političko i drugo nadmetanje u kome je važnije zločin mjeriti drugim zločinom, žrvu drugom žrtvom, narod drugim narodom. Dušom, za duše onih koji zaslužuju naše sjećanje i naše poštovanje, zaboravimo sve naše podjele, i budimo, bar u ovakvim trenucima, jednostavno ljudi", poručio je Bjeković.

Bonus video: