Utvrđuju predlog za izbor dvoje sudija Ustavnog suda

Ustavni odbor je saslušao sve zainteresovane kandidate, sud ima sedam sudija koji se biraju na dvanaest godina...

5420 pregleda 0 komentar(a)
Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Printscreen/Youtube
Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina: Sa ranije sjednice Ustavnog odbora, Foto: Printscreen/Youtube

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore će na sjednici u četvrtak uvrditi predlog za izbor dvoje sudija Ustavnog suda.

Mjesta u Ustavnom sudu su upražnjena jer su uslove za starosnu penziju stekli Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara ove godine. O tome je blagovremeno, još u ljeto 2020. godine, tadašnja predsjedavajuća sutkinja Ustavnog suda Desanka Lopičić obavijestila poslanike, poslavši im dopis na osnovu koga je i raspisan oglas 7. avgusta 2020.

Prijavilo se 12 kandidata, od kojih je nakon povlačenja kandidatura, odnosno neprolaska administrativne ocjene Odbora, na kraju ostalo osam.

Ustavni odbor je od 17. juna saslušavao kandidate za sudije Ustavnog suda. Saslušani su sudije Višeg suda u Podgorici Mirjana Popović i Ranko Vukić, zamjenica ombudsmana Zdenka Perović, rukovoditeljka odjeljenja za ustavne žalbe u Ustavnom sudu Jadranka Novaković Mandić, savjetnik u tom sudu Ivan Radojičić, kao i kandidati Sulejman Guči, Tatjana Ljujić, Enesa Rastoder.

Za sudiju Ustavnog suda mogao je da konkuriše ugledni pravnik, koji ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Istaknutim pravnikom smatraju se profesori pravnih nauka, sudije, državni tužioci, advokati, notari, pravnici koji rade u državnim i organima državne uprave i lokalne samouprave, odnosno lokalne uprave, kao i pravnici koji rade u privrednim društvima i pravnim licima, koji uživaju profesionalni i lični ugled.

Ustavni sud ima sedam sudija koje se biraju na 12 godina.

Ustavom je propisano da se sudije Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom, odnosno tropetinskom u drugom krugu glasanja, što je 54, odnosno 49 poslanika. Ta većina u prethodnom skupštinskom sazivu nije postojala, a kako bi se obezbijedila u ovom sazivu predsjednik parlamenta Aleksa Bečić je inicirao dijalog sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Na prvom sastanku Bečićevom pozivu za dijalog nisu se odazvale stranke iz koalicije Za budućnost Crne Gore, ali su učesnici sastanka dogovorili nastavak dijaloga i najavili da će naredni sastanak biti održan najkasnije do prve sedmice avgusta.

Jedan od zaključaka je bio da se na narednom sastanku svi predstavnici parlamentarnih partija pojave sa metodologijom za postizanje dvotrećinske većine oko izbora članova Sudskog savjeta, Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca.

Zbog problema obezbjeđivanja dvotrećinske većine, nijesu još izabrana ni četiri člana Sudskog savjeta.

Bonus video: