Demokrate: Stav Čitaku najotvoreniji govor mržnje

"Ponavljamo, i Vljori Čitaku i svima koji dijele njene duhovno siromašne stavove, da ne postoji genocidan ili zločinački narod, već samo postoje pojedinci koji su izvršili genocid ili zločin, i sva odgovornost je na tom pojedincu, nikako na cijelom narodu"

14653 pregleda 75 reakcija 75 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora saopštila je da stav bivše ambasadorke Kosova u SAD Vljore Čitaku nije mjerilo istine, nego tragična posljedica fašizma, apsolutne nacionalne i vjerske netrpeljivosti i samim tim predstavlja najotvoreniji govor mržnje.

Čitaku je juče na Tviteru podijelila poruku predsjednika Skupštine Alekse Bečića da "zločinci nemaju nacionalnost ni vjeru" i napisala "uz dužno poštovanje gospodine, nije tačno".

"Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku, sve su prilike, ne doživljava kao prioritete vrijednosti koje su bazirane na humanosti i koje za cilj imaju solidarnost i pomirenje naroda Balkana. Potvrda toga je njen neobjašnjivo plitak i stupidan osvrt na poruku predsjednika Skupštine Crne Gore, Alekse Bečića, u kojoj se kazuje da zločinci “nemaju ni vjeru ni naciju”, za šta Čitaku kaže kako to nije istina. Ova izjava, koja u sebi sublimira svu balkansku glupost, nedoraslost i promašaje, je izjava za svaku osudu", navodi se u saopštenju Demokrata.

Poručuju i da bi Čitaku "morala da razumije da je Bečićeva izjava na neuporedivo višem nivou od prostog nacionalističkog prebrojavanja po kome je svaki živi čovjek pripadnik neke nacije, i važnije, da ta izjava šalje poruku da zločinci svojim djelima ne predstavljaju niti vjeru niti naciju u kojoj su rođeni".

"A to je iz prostog razloga što njihova djela nemaju utemeljenje niti u prukama religija, niti u naslijeđima i ciljevima nacija u kojima su rođeni, već ih data nedjela sama po sebi deternminišu kao takve. Zločin se – ma čime ga zločinac pravdao - vrši isključivo i samo u sopstveno ime, a ne u ime ma kog naroda ili ma koje vjere, jer nijedna vjera nas ne uči da činimo zlo, nijedna vjera nas ne uči da ljude dijelimo i unižavamo, niti je pripadnost ma kom narodu opravdanje za fašizam. I nijedan građanin bilo kog nacionalnog, vjerskog, političkog opredjeljenja nije obavezan da trpi posljedice ili da bude žigosan zbog djela koja su sproveli drugi, navodno u ime naroda ili u ime vjere. A baš to je razlog zbog čega crnogorska Rezolucija najsnažnije insistira baš na ovom aspektu". Demokrate se u saopštenju navele da o čovjeku sude njegova djela i riječi, a ne nacionalna pripadnost.

"Razmijemo da postoje nacionalističke ideje i ideologije, ali se zgražavamo nad činjenicoma da takve, umjesto na totalnoj margini, postoje u javnim politikama društava kojima je iznad svega potreban mir i razumijevanje. Kojima je potrebno da nauče zašto zajedno, i da bude budućnost regiona mora biti bazirana na razumijevanju, saradnji i zajedništvu. Zato još jednom ponavljamo, i Vljori Čitaku i svima koji dijele njene duhovno siromašne stavove, da ne postoji genocidan ili zločinački narod, već samo postoje pojedinci koji su izvršili genocid ili zločin, i sva odgovornost je na tom pojedincu, nikako na cijelom narodu. Da, gospođo Čitaku, Srbi, nijesu genocidan narod, niti će to ikad biti, i sramno je da Srbima pokušavate takvu etiketu zalijepiti", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: