"DPS razorila tradicije Crnogoraca kojima se divi prosvećen svijet, Krivokapićeva Vlada propustila šansu"

Direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, Vladimir Pavićević je kazao da će platforma Za Crnu Goru da okuplja i povezuje pojedince koji smatraju da je crnogorskom građaninu danas potrebno novo političko okupljanje za bolju Crnu Goru

14604 pregleda 43 reakcija 44 komentar(a)
Pavićević, Foto: Arhiva Vijesti
Pavićević, Foto: Arhiva Vijesti

U Virpazaru je danas potpisana Trinaestojulska deklaracija, koja će biti centralni dokument nove političke platforme pod nazivom Za Crnu Goru, saopštio je direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije, Vladimir Pavićević.

On je kazao da će platforma Za Crnu Goru da okuplja i povezuje pojedince koji smatraju da je crnogorskom građaninu danas potrebno novo političko okupljanje za bolju Crnu Goru.

U Trinaestojulskoj deklaraciji navodi se da je Demokratska partija socijalista (DPS) za tri decenije upravljanja Crnom Gorom “uradila sve što je mogla da razori tradicije Crnogoraca kojima se divi sav prosvećeni svijet”.

“Razvlašćivanje te političke strukture na izborima je posljedica reakcije građana Crne Gore na nepodnošljive zloupotrebe i pokvarenost bivše vlasti”, kaže se u deklaraciji.

Ocjenjuje se da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića neodgovorno i nesmotreno propustila šansu da Crnu Goru usmjeri ka reformama.

U deklaraciji se ističe da je početak nove epohe crnogorske politike tražio odvažne, marljive, odgovorne, razborite i najbolje od nas, dok se “Krivokapić pokazao kao nedorastao jedinstvenom i neponovljivom momentu”.

Autori Trinaestojulske deklaracije poručili su da je svaki crnogorski građanin, koji je odgovoran, privržen razvoju multikulturnog i multivjerskog sklada i zagledan u evropski horizont, životno zainteresovan za prevagu emancipatorskih ideja u crnogorskom društvu i da je danas nužno uložiti sav rasuti potencijal kako bi gradili bolju Crnu Goru.

Navodi se da platforma Za Crnu Goru u prvi plan ističe viziju razvoja crnogorskog društva i Crne Gore u kojoj će vrhunska vrijednost biti mir, a osnovni principi ustavni patriotizam i vladavina prava.

Nosioci te ideje, kako se dodaje, naročito će insistirati na tome da slavne tradicije Crnogoraca budu stalni podsjetnik na čestito djelovanje pojedinaca u životu i politici.

Posebno se ističe ideja razvoja Crne Gore u kojoj će se striktno poštovati ljudska prava i u kojoj će se nosioci javnih vlasti oštro boriti protiv korupcije, mita, pronevjere javnih sredstava i otuđenja javne imovine za ličnu korist.

U izjavi dostavljenoj medijima Pavićević je rekao da je Trinaestojulska deklaracija potpisana na datum i u mjestu koje simbolizuje dugu i bogatu istoriju Crne Gore, slavnu tradiciju i običaje Crnogoraca.

On smatra da je obaveza svih relevantnih aktera u javnom polju u Crnoj Gori da se nakon demokratske smjene vlasti u punoj mjeri usmjere ka reformama i progresu crnogorskog građanina, društva i države.

Bonus video: