Klub poslanika DPS: Predložili smo izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima

Predlog izmjena Zakona su u skupštinsku proceduru predali poslanici anijel Živković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević

5010 pregleda 14 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) predali su u skupštinsku proceduru Predlog izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, čiji je cilj depolitizacija Uprave policije, saopšteno je iz te partije.

Predlog izmjena Zakona su u skupštinsku proceduru predali poslanici anijel Živković, Predrag Bošković i Nikola Rakočević.

Kako je saopšteno iz Kluba poslanika DPS-a, Predlogom se predviđa depolitizacija izbora i razrješenja direktora policije i eliminisanje direktnog uticaja zakonodavne vlasti na njegov izbor i razrješenje koji važeći zakon omogućava.

Iz DPS-a podsjećaju da je Skupština 17. juna donijela Zakon o unutrašnjim poslovima, koji je stupio na snagu 3. jula.

Predlog tog zakona je, kako su kazali, predat u skupštinsku proceduru 25. marta, a u postupku donošenja poslanici vladajuće većine podnijeli su amandmane kojima su izmijenili članove 15 i 16, odnosno uslove za izbor i razrješenje direktora policije.

„Predložene su amandmanske izmjene na način da je izbor za direktora policije neophodno usvojeno pozitivno mišljenje Skupštine“, kaže se u saopštenju DPS-a.

Navodi se da je, takođe, izvršena izmjena na način da će, ukoliko ne prihvati izvještaj o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala, Odbor za bezbjednost zatražiti razrješenje direktora policije, a da je u tom slučaju Vlada dužna da ga u roku od 30 dana razriješi dužnosti.

U DPS-u smatraju a je sa tako izmijenjenim članovima zakona omogućeno da zakonodavna vlast ima direktan politički uticaj na izbor i razrješenje direktora policije, umjesto prvobitno predviđenog rješenja koje je ocijenjeno kao korak dalje u depolitizaciji ove ključne funkcije u bezbjednosnom sistemu.

„Zbog svega navedenog, u cilju eliminisanja direktnog političkog uticaja na izbor i razrješenje direktora policije, podnijeti predlog Zakona ima za cilj depolitizaciju izbora i razrješenja direktora policije i istovremeno sa ovako datim rješenjima ispunjavaju se najviši standardi u procesu evropskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: