Agencija za spriječavanje korupcije prekršila zakon: Još nisu objavili priloge

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, Agencija je dužna da u roku od sedam dana od prijema na svojoj internet stranici (antikorupcija.me) to uradi
1 komentar(a)
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.11.2017. 16:37h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) prekršila je zakon jer nije objavila dostavljene izvještaje o prilozima političkim partijama za izbornu kampanju.

Na stranici Agencije, na čijem je čelu Sreten Radonjić, trenutno su dostupni samo podaci o prilozima za Demokratsku Crnu Goru i Crnogorsku.

Međutim, uvidom o dostavljene izvještaje, njih je Agenciji podnijelo sedam partija u Tuzima, pet na Cetinju, četiri u Mojkovcu i isto toliko u Petnjici.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, Agencija je dužna da u roku od sedam dana od prijema na svojoj internet stranici (antikorupcija.me) to uradi.

Izvještaji o prilozima za izbornu kampanju se podnose na 15 dana, a do izbora je ostalo manje od 10 dana.

Izbori 26. novembra održavaju se u Mojkovcu, Cetinju, Petnjici i Tuzima.

Prema Članu 54 tog zakona, novčanom kaznom od 500 eura do 2.000 eura kazniće se odgovorno lice Agencije koje to ne uradi.

Priloge u Petnjici su prijavili Demokratska partija socijalista (DPS), Pozitivna Crna Gora, Socijaldemokratske partija (SDP) i Socijaldemokrate (SD).

Priloge u Mojkovcu prijavili DPS, SDP i SD, ali i Građanski pokreta URA.

Na Cetinju su to uradile Crnogorska, DPS, Pozitivna, SDP, SD i URA.

U Tuzima su to uradile DPS, SDP, Socijaldemokrate ali i Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alternativa, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez Albanaca.

Do sada su bila tri izvještajna perioda - od 21. septembra do 5. oktobra, od 5. oktobra do 19. oktobra - od 19. oktobra do 2. novembra. Iz Agencije nisu odgovarali na pitanja “Vijesti” kada će objaviti izvještaje o prilozima za kampanju, s obzirom da je do izbora ostalo manje od 10 dana, da li je još neko dobio priloge a te informacije nisu objavljene i da li je i na koji način Agencija provjeravala da li su ostale partije dobijale priloge. Demokrate su prikupile oko 3.000 eura priloga za izbornu kampanju, dok je na račun Crnogorske pristigla jedna donacija od 500 eura koju je je uputio odbornik u SO Budva Pero Duletić.

Bonus video: