Marović da progovori o milionskim malverzacijama i spasi Budvu katastrofe

Demokrate predložile da gradonačelnik Carević, posredstvom ličnih veza, pozove odbjeglog šefa kriminalne grupe da svjedoči u postupku međunarodne arbitraže, teškom nekoliko stotina miliona eura

74075 pregleda 571 reakcija 81 komentar(a)
Marović, Foto: Printscreen
Marović, Foto: Printscreen

Odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović mora biti ključni svjedok u postupku međunarodne arbitraže, teškom nekoliko stotina miliona eura, koju je pokrenuo njemačko-austrijski koncern WTE/EVN protiv Opštine Budva.

To je predložio Odbornički klub Demokrata, ocijenivši da gradonačelnik Marko Carević, posredstvom ličnih veza, treba da pozove nekadašnjeg visokog funkcionera DPS-a da ispriča o milionskim malverzacijama i spasi Budvu finansijske katastrofe.

Carević
Carevićfoto: Vuk Lajović

Predlog stiže uoči nastavka skupštinskog zasijedanja, koje je šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) zakazao za utorak, a na kojem će se raspravljati i o obimnom izvještaju koji je sačinio kabinet Carevića o tome šta je sve urađeno u postupku oko projekta otpadnih voda.

“Ne tako davno, gospodin Carević je izbor pravnih zastupnika Opštine Budva u međunarodnoj arbitraži s njemačkim WTE u vezi s koruptivnim poslom izgradnje kolektora za otpadne vode u naselju Vještica, velikodušno prepustio odbornicima u Skupštini, iako je u pitanju posao iz nadležnosti predsjednika Opštine. Kroz prepisku s nadležnim međunarodnim Sudom u Parizu i čitajući reagovanje dotadašnjeg pravnog zastupnika Opštine u ovom sporu, gospodina Vladana Bojića, mogli smo da se upoznamo s Carevićevim pokušajem obmane Suda u vezi sa štrajkom Advokatske komore Crne Gore i diskreditacijom advokatske kancelarije gospodina Bojića koju je sam angažovao, a zatim ponizio i uvrijedio, a pravnu poziciju Opštine u ovom sporu dodatno ugrozio“, navodi se u dopisu u koji su “Vijesti“ imale uvid.

Podsjećaju da je Bojić u reagovanju naveo da je Sud u Parizu saslušao vještake i uzeo u razmatranje dokaze o korupciji prilikom sklapanja ugovora i izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda, zbog koje je jedan od osuđenih aktera bio i Marović.

Postrojenje otvoreno 2014. godine
Postrojenje otvoreno 2014. godine foto: Vuk Lajović

“S obzirom na iskazano interesovanje za advokaturom, predlažemo gospodinu Careviću da pozove kao svjedoka u procesu protiv WTE gospodina Marovića, od koga je nedavno trgovao zemljišni posjed, koji bi sigurno imao šta da ispriča o ovom cijelom poslu, katastrofalnom i za Budvu i državu. Možda će imati više sreće od crnogorskih pravosudnih organa kojima se godinama ne odaziva.“

Predlog da se Marović pozove i ispriča o korupcionaškoj aferi koju je osmislio, a u koju su bili uključeni gradonačelnici Budve, ali i zaposleni u njemčakoj firmi u Crnoj Gori “WTE otpadne vode”, dolazi u vrijeme velike političke krize i oštrih zamjerki koje koalicioni partneri upućuju Careviću na njegov rad, ali i javne istupe.

Postrojenje za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice, koje je svečano prije sedam godina otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović, čemu je prisustvovao i Marović, jedno je od najvećih infrastrukturnih projekata Opštine Budva, ali i najveća, još neistražena, korupcionaška afera budvanske kriminalne grupe.

Do januara 2020. godine, postrojenjem je upravaljao WTE/EVN. Koncern je napustio Crnu Goru i ostavio postrojenje u tehnički jako lošem stanju, nakon što je aktivirao državnu garanciju od 29,3 miliona eura, koju mu je isplatila Vlada Duška Markovića... Inostrana kompanija je u međuvremenu pokrenula arbitražni postupak. Pred Arbitražnim sudom u Parizu, odjeljenje u Frankfurtu, WTE iz Esena, čija je kćerka firma “WTE otpadne vode“, zatražila je naplatu oko 64,5 miliona eura po ugovoru o jemstvu/garancija koji je zaključila s tadašnjim gradonačelnikom Rajkom Kuljačom.

Riječ je o “spornoj“ garanciji iz 2010. godine, zaključenoj bez saglasnosti Skupštine opštine Budva, a zbog koje je Carević podnio krivičnu prijavu protiv Kuljače i više NN osoba.

Kuljača je odmah nakon optužbi demantovao da je potpisao spornu garanciju, te saopštio da ni na koji način nije učestvovao u njenom donošenju...

Inaostrana kompanija je i pred međunarodnim sudom u Ženevi pokrenula novi postupak, kojim traži još 40 miliona eura.

Carević je nedavno “osnažio” pravni tim koji će zastupati Opštinu pred međunarodnim sudom, što je lokalni parlament aminovao. Anagžovani su advokati Andreas Daxberger, Alexander Schultmeyer, Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović.

Riječ je o advokatima specijalizovanim u oblasti poreskog i privrednog prava i krivičnim postupcima pred sudovima specijalne nadležnosti u Srbiji i Crnoj Gori, te sudom u Strazburu.

Opština Budva odbranu pred međunarodnim tribunalom zasniva na tvrdnji da je riječ o korupcionaškom poslu, u kome je učestvovao i izvršni direktor “WTE otpadne vode“ Ginter Faust, koji je pred Specijalnim tužilaštvom priznao i potpisao sporazum o priznanju krivice - da je napumpavao fakture prilikom gradnje postrojenja kako bi se vratilo tri miliona eura ličnog duga koji je Marović imao prema Gojku Kapisodi...

Marović se godinama nalazi u Beogradu. Iako je Vlada u više navrata pozivala kolege iz Srbije da ga izruče, to nije učinjeno.

On je ostao dužan da Opštini Budva izmiri 1,1 milion eura, na šta se obavezao sudskom presudom.

U toku je prodaja njegove imovine, kako bi Budva namirila dug.

Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda, zaključen između Opštine i WTE u julu 2009. godine, potpisali su Kuljača i Rolf Šreder.

Potpisivanju u bečićkom hotelu “Splendid“ prisustvovao je Igor Lukšić, tada potpredsjednik Vlade.

U oktobru 2014. godine, postrojenje je otvorio njegov nasljednik - Đukanović, presjekavši vrpcu s tadašnjim gradonačelnikom Budve Lazarom Rađenovićem i direktorom WTE Francom Mitermajerom.

Đukanović je naglasio da je postrojenje jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na primorju.

Faust tvrdio da je maltretiran, Katnić demantovao

Faust je istražiteljima u Njemačkoj ispričao da je mučen i da ga Specijalno državno

tužilaštvo Milivoja Katnića ucijenilo da prihvati status svjedoka saradnika i

prizna da je učestvovao u korupciji vrijednoj tri miliona eura.

Faust je uhapšen 14. januara 2016. godine, da bi dva dana kasnije predložio da bude svjedok saradnik, što je i prihvaćeno, a Viši sud donio presudu.

Nakon što je Faust napustio Crnu Goru, kompanija WTE pokrenula je internu istragu.

Faust je pred advokatskom kancelarijom Cliforn Chance, koja je obavila istragu, ustvrdio da je mučen i ucjenjivan, te da je pred SDT i Višim sudom dao lažni iskaz.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva “Vijestima“ je ranije saopšteno da je Faust u prisustvu svojih izabranih branilaca izjavio da predlaže tužilaštvu da razmotri mogućnost da dobije status svjedoka saradnika, za šta imaju i audio-vizuelni snimak, te dokaze u spisima predmeta.

Bonus video: