reagovanje

PIR: Za "Crno na bijelo" su žrtve samo bošnjačke nacionalnosti

Iz Partije penzionera invalida i restitucije poručuju da su za njih sve žrtve jednake

10258 pregleda 62 reakcija 62 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Partija penzionera invalida i restitucije (PIR) reagovala je na današnje saopštenje Stranke pravde i pomirenja (SPP), članice koalicije Crno na bijelo, ocijenivši da su za tu koaliciju žrtve "samo ako su bošnjačke nacionalnosti".

"Da je ovdašnja politička scena nerijetko svojevrsni teatar apsurda poznato je većini ljudi, ali da se povremeno ide toliko nisko, da se gubi svaki moralni orijentir, primjer je saopštenje Stranke Pravde i Pomirenja usmjereno na predlog Rezolucije Demokrata o genocidima u Pivi i Velici. Prigovoriti Demokratama, koji smo do prije nekoliko dana preživljavali pakao laži i optužbi baziranih na čistim lažima zbog podrške Rezolucije o Srebrenici, da vodimo računa samo o žrtvama jedne nacionalnosti, mogu samo teški licemjeri ili elementarne neznalice ili pećinski nacionalisti. Ovakvu stvar može samo ona fela kojoj nije stalo ni do istine, ni do prošlosti, ni do pomirenja, već isključivo do najsitnijih političkih poena. A prije svega ona kojoj nije stalo do žrtava, i njihovih muka. Zato je ovaj pokušaj SPP, odnosno koalicije Crno na bijelo, jedan od najnedostojnijih sramnih napada viđenih u domaćoj politici do sada", navodi se u saopštenju PIR-a.

"Ali, iako je svakom ko želi istinu jasno zbog čeka predlog Rezolucije o Pivi i Velici, valja istaći jednu stvar. Kako u saopštenju i sami kažu, za zločine četničkog pokreta je i suđeno, i presuđeno. Dočim za one u Pivi i Velici nije nikome, pa ta grozna činjenica što nije bilo sudske odluke, i ona još groznija da je sve to bilo zapostavljeno kao da se ne radi o ljudima jeste razlog da se prema toj ogromnoj rani ovog naroda napokon zauzme civilizacijski odnos. Da je na vrijeme bilo suđeno i presuđeno, danas ne bi bilo potrebe. A vidimo da ta potreba i te kako postoji! Nego, komentarisati stavove SPP je izlišno. Njima su, očigledno je, žrtve samo ako su njihove nacionalnosti. Samo u tome pronalaze problem", dodaju iz te partije.

Iz PIR-a poručuju da su za njih sve žrtve jednake. "Jer mi shvatamo ogromni teret prošlosti ovih prostora, ali važnije i jedini put koji vodi stvarnom pomirenju. A to je isključivo neselektivna osuda svih zločina, koja podrazumijeva da nema žrtava prve i ostalih kategorija. Da nema žrtava koje smijemo i trebamo žaliti, i onih koje ne smijemo ni spomenuti. Jer to nije put u pomirenje. To je put u produbljavanje sukoba. Ciljano produbljavanje."

Jedna stvar se, kako su kazali, mora istaći:

"Gori od njih su sastavljači ovog saopštenja. Istini za volju, to za nas ne predstavlja nikakvo iznenađenje. A ne predstavlja, jer se njihova prljava kampanja najbolje vidjela u činjenici što su odbili da predlože amandman na Rezoluciju o Srebrenici kojim smo tražili da se jasno navede da Srbi nisu genocidan narod. Takva odluka, po tako značajnom pitanju, nažalost, jednostavno ne može biti slučajna. Pitanje odricanja genocidnosti cijelog jednog naroda, i to naroda koji je u XXv. prošao nezapamćeno stradanje i stravičan genocid, poštovana gospodo, stvar je i ljudskog i civilizacijskog shvatanja, a još više od toga stvar je namjera. Očigledno, za ovu koaliciju žrtve su samo ako su bosnjačke nacionalnosti. Zato ne dolazi kao iznenađenje činjenica da se ovakva saopštenja šalju iz press centra jedne parlamentarne političke partije," zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas