Prava Budva: Careviću, demokratija nije poslušništvo, za razliku od Vas mi ne zlupotrebljavamo srpstvo

"Za gospodina Carevića kratka lekcija demokratije, trebaće mu: prema Ustavu Crne Gore odbornici i poslanici su slobodni da djeluju i glasaju po sopstvenoj savjesti i to nema nikakve veze sa predizbornim koalicijama"

9073 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Prava Budva upitala je gradonačelnika Budve ko je legitimisao Demokratsku partiju socijalista (DPS), da li ta partija i on, koji je stekao sve u Marovićevoj Budvi.

Oni su reagovali na današnje saopštenje budvanskoig DF u kome je Pravoj Budvi spočitano da je dio nove koalicije u kojoj je i DPS a koja vodi orkestriranu akciju protiv predsjednika Opštine Marka Carevića kako bi se promijenila izborna volja građana.

Iz budvanskoig DF su takođe poručili da na Pravu Budvu koja je u nestajanju, neće trošiti dragocjeno vrijeme, jer je dovoljno što ih članstvo svakodnevno napušta, što "nije ni čudno jer rukovodstvo ovog odbora mijenja raspoloženje u zavisnosti koji alkohol i iz koje države toga dana konzumira".

"Carević iz nastupa u nastup, pa je to slučaj i sa današnjim saopštenjem budvanskog DF-a, demonstrira kako on doživljava demokratiju: Budva, to sam ja. Iz tog pristupa, valjda, proizilazi njegov stav da odbornici moraju na svaku temu misliti i glasati bespogovorno kako on kaže, u suprotnom riječ je o navodnom izdajništvu, a evo drznuo se i da pođe korak dalje, pa da to tretira kao legitimisanje DPS-a. Za gospodina Carevića kratka lekcija demokratije, trebaće mu: prema Ustavu Crne Gore odbornici i poslanici su slobodni da djeluju i glasaju po sopstvenoj savjesti i to nema nikakve veze sa predizbornim koalicijama. Odbornik, pa bio on i sa zajedničke liste, gospodine Careviću, nije Vaš sluga i rob, već ima puno pravo da se opredeljuje prema sopstvenoj savjesti. Ako mislite da je demokratija slijepo poslušništvo, čak i u sopstvenoj partiji, a da i ne govorimo o predizbornoj koaliciji, onda ćete morati da se naviknete na različita mišljenja, zdravu komunikaciju između političkih subjekata, tolerantnost i zdravu kritiku“, navodi se u reagovanju.

Kazali su da se način na koji Carević doživljava demokratiju najbolje pokazuje njegova izjava da će, zbog različitog glasanja, da „prevaspitava“.

"Gospodine Careviću, prevaspitavati možete samo u Vašoj kući, možda i u Vašoj partiji, ali dalje od toga, garantujemo Vam, nećete niti možete. Više puta smo rekli i ponovićemo: cijenimo Vaš doprinos u oslobađanju Budve, ali morate znati da niko od nas, pa ni Vi, nije dominantno zaslužan za oslobađanje. Da nije bilo istorijskog i vanvremenog, dostojanstvenog, litijskog učešća naše Srpske pravoslavne crkve, ne bi bilo ništa od pobjede. Zato kada se gordite i želite da „prevaspitavate“ znajte da Vam to kod nas neće proći, jer građani Budve i cijele Crne Gore znaju odlično ko nam je donio slobodu. Govorite da smo Vas „molili danima da nas primite na listu“. To takođe pokazuje kako Vi doživljavate elementarnu političku komunikaciju, razgovore oko formiranja liste, tadašnju komunikaciju između naših političkih subjekata... Osim što je neistina, Vi, sada to definišete kao moljenje, a nije bilo tako, već ovako: od samog starta razgovora o formiranju koalicije Prava Budva nije pristajala na Vaš samovoljni pristup, pripremajući se i za samostalni nastup, ali smo ipak, na kraju, samo zbog višeg cilja, odbrane svetinja, prihvatili koaliciju, iako nezadovoljni Vašim odnosom prema kolegama i ideološkim saborcima“, naglasili su u Pravoj.

Oni poručuju da se ne kaju zbog toga te da im je drago što su bili dio zajedničke liste.

„ Ali smo zbog višeg cilja i borbe protiv kriminogenog DPS-a stavili po strani sva nezadovoljstva i potpuno čisto i iskreno stupili u zajedničku borbu.To, gospodine Careviću, ne znači da danas treba da budemo, kako biste Vi željeli, bilo čije sluge. Predizborna koalicija u borbi za očuvanje svetinja, ne znači, kako to Vi zamišljate, bespogovorno vječno sluganstvo. Mi smo slobodni ljudi, potpuno posvećeni istini, pa ako ste se nadali da nećemo govoriti istinu na sve teme od važnosti za građane Budve, prevarili ste se.Sramota je, makar u kontekstu Prave Budve, i pomisliti dovoditi u vezu sa DPS-om. Vi ste, kada nas već vučete za jezik, postali multimilioner u eri DPS-a, kada brojni naši i Vaši članovi, narod Crne Gore, nisu mogli ni da se zaposle, i Vi nama da adresirate nekakvo legitimisanje DPS-a. Ko je legitimisao DPS? Vi, koji ste sve što imate stekli u Marovićevoj Budvi, ili mi? Ako ste mislili da će Vam srpstvo biti zaklon za sve, prevarili ste se. I mi smo Srbi, ali to ne zloupotrebljavamo, niti smatramo da ta vječna kategorija naše duše smije biti perfidni zaklon za prizemne ovezemaljske stvari. A kada smo kod alkohola, gospodine Careviću, što upravo Vi navodite u kafanskom maniru, popiti sa društvom, koliko znamo, nije krivično djelo, što nismo sigurni da je slučaj sa uzurpiranjem državne imovine. Gospodine Careviću, ne brinite Vi za Pravu Budvu, imate Vi Vaših briga. Prava Budva će Vas uvijek podržati za dobre stvari, kako smo to i ranije činili, ali Prava Budva, i zato je prava, neće biti ničiji poslušnik, do poslušnik istine i građana Budve“, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: