DF krivi Bečića i Krivokapića: Izbor nove vlade i premijera za rješenje krize

Iz Demokratskog fronta su saopštili da na današnjem sastanku nije došlo do dogovora o razrešenju parlamentarne i krize u Vladi "zbog isključivosti Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića"

98774 pregleda 304 reakcija 304 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.07.2021. 19:55h

Treći sastanak predstavnika parlamentarne većine, na kojem se razgovaralo o predlozima za rješenje aktuelne krize vlasti, održan je danas u Skupštini Crne Gore.

Iz Demokratskog fronta su saopštili da na današnjem sastanku nije došlo do dogovora o razrešenju parlamentarne i krize u Vladi "zbog isključivosti Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića."

Kazali su da ostaju pri nepromijenjenom stavu da je izbor nove vlade i novog premijera model za razrješenje aktuelne krize.

"Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić ostavši u ubjedljivoj manjini, grčevito braneći svoje fotelje i lične interese, i ne prihvatajući pravila demokratije i ponuđeni kompromis, preuzimaju odgovornost za sve što će se u budućnosti dalje dešavati", saopštili su iz DF-a.

Danilović: "Status kvo" nikome ne donosi dobro

“Mnogo bih volio da sa današnjeg sastanaka mogu da saopštim optimizam, ali ne mogu, što ne znači da ja, u principu, u budućnosti ne vidim dogovor. Ipak, danas ga nije bilo”, rekao je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Istakao je da su na sastanku konstatovali razlike, navodeći da postoje dvije mogućnosti koje nisu “približili”, a to su izbor nove Vlade i rekonstrukcija postojeće.

“Jasnije od prošlog puta mi se čini je to da je značajan broj političkih partija za rekonstrukciju, ali i dlaje imamo i one poliitčke subjekte koji su isključivo za izbor nove Vlade”, rekao je Danilović.

Istakao je da “status kvo” ne donosi dobro ni Vladi, ni parlamentarnoj većini, a ni građanima.

“Koliko će potrajati,... zavisi od velikih politčkih subjekata ili onih koji presudno odlučuju u ovoj vladajućoj koaliciji ”, rekao je Danilović.

On je istakao da je izvjesno da su svi na različite načine nezadovoljni radom Vlade na čijem čelu je Zdravko Krivokapić:

“To nezadovoljstvo se kreće u dijapazonu od toga da bi neko rekosntruisao, a neko isključivo birao novu Vladu. Niko od subjekata vladajuće koalicije nije rekao da ne bi dirao ništa. Kad imate takvo stanje, a za njega smo znali i možda slutili koji dan, nedjelju i možda mjesec prije, onda vam je jasno da ćemo nešto morati da promijenimo”, naglasio je Danilović.

Istakao je da nakon današnjeg sastanka nije optimista, navodeći da “tom pesimizmu nije doprinio”:

“UCG je jasno saopštila da nam s ečinilo tokom sastanka da je rekonstrukcija Vlade prihvatljivije rješenje, ali za slučaj da su svi željeli izbor nove Vlade, mi bismo se svakako prilagodili zbog toga što ne mislimo da nekome ko ima jedan mandat pripada da odredi sudbinu političkih prilika u Crnoj Gori”.

On je kazao da u UCG ni pod kojim uslovom nisu pristajali da se u ovom trenutku organizuju izbori, jer su sigurni da ni sistem, ni parlamentarna većina ni manjina za to nisu spremni.

“Ukoliko postoji volja 41 poslanika vladajuće većine da se i u nesređenim uslovima organizuju izbori, mi to možemo podržati, ali nikako ne želimo da o tome presuđuje poražena politička elita i političke snage od 30. avgusta prošle godine”, istakao je Danilović.

Odgovarajući na pitanje da li je dogovoren naredni sastanak, Danilović je rekao da je dogovor da onog trenutka kada budu obavljene dodatne bilateralne konsultacije, neko drugi organizuje sastanak.

Istakao je da su iz DF sa SNP, Demos samo za izbor nove Vlade, a da su ostali za rekonstrukciju Vlade.

"Ovdje je sporno imamo li dogovor a nemamo ga na nivou velikih političkih partija".

Marko Milačić (Prava Crna Gora) rekao je da nakon tri sastanka nisu čuli kako bi izgledala rekonstrukcija vlade.

"Bilo bi konstruktivno da uđemo u dijalog i sa vladom... jer smo danas čuli da premijer nema ništa protiv toga. Potrebna nam je zrela politika, u fazi izbora u tužilaštvu ne smijemo da se igramo voljom naroda".

Istakao je da je veći problem u okviru parlamentarne većine nego u okviru Vlade.

Milačić je kazao da je bio pri stavu da treba rekonstruisati Vladu ukoliko postoji želja, navodeći da je na sastanku pitao kolege zašto da se ne uđe u rekonstrukciju onih segmenata Vlade kojima su nezadovoljni.

“Ako imamo podijeljene stavove za novu Vladu i rekonstrukciju ove Vlade, neshvatljivo mi je da se ne želi ni ući u proces razgovora kako bi izgledala ta rekonstruisana Vlada... To me upućuje na to da očigledno sa određenih strana ne postoji želja za kompromisom, a mi smo obavezni za to”, rekao je Milačić.

On je kazao da u Crnoj Gori nije vrijeme da budu "zabarakadirani" u svoje pozicije, jer nije u pitanju interes bilo koje političke partije.

“Ovdje moramo da dođemo do kompromisa... da svako ustukne i ustupi jedan dio svojih zahtjeva. Za to ne postoji želja”.

Istakao je da imaju otvorena vrata da unaprijede Vladu, ali da ako i pored toga pojedine partije nisu za rekonstrukciju, postavlja se pitanje da li žele da se uopšte dođe do dogovora.

Konatar: Nećemo biti partneri u rušenju vlade

Miloš Konatar (URA) je kazao da je koalicija Crno na bijelo protiv rušenja vlade.

"Ko smatra da treba uskratiti povjerenje vladi, to može učiniti u Skupštini, ali mi nećemo biti partneri u tome".

Konatar je rekao da se vlada može unaprijediti, ali da mora zadržati karakter nestranačke i da se poštuju postulati iz Sporazuma iz septembra prošle godine.

Na sastanak su došli Andrija Mandić (NOVA), Milan Knežević (DNP), Branko Radulović (PZP), Vladimir Joković (SNP), Aleksa Bečić i Boris Bogdanović (Demokrate), Miloš Konatar i Zoran Mikić (URA), Goran Danilović (UCG), Miodrag Lekić (Demos), Maksim Vučinić (Radnička partija), Marko Milačić (Prava Crna Gora) i Zoran Miljanić (CIVIS).

Predstavnici parlamentarne većine je trebalo da se izjašnjavaju o predloženim opcijama za izlazak iz krize - rekonstrukciji Vlade koju zagovaraju Demokrate ili izboru nove Vlade s novim premijerom, za šta se zalaže Demokratski front i dio koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Prvo okupljanje predstavnika većine održano je 24. juna, na inicijativu lidera Demosa i Socijalističke narodne partije, Miodraga Lekića i Vladimira Jokovića.

Čelnici Demokratskog fronta odbili su tada mogućnost rekonstrukcije Vlade na čijem bi čelu ostao premijer Zdravko Krivokapić, poručivši da u slučaju da ne bude saglasnosti o novom kabinetu, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne parlamentrane izbore.

Na drugom sastanku, koji je, opet na inicijativu Lekića i Jokovića, održan 6. jula, nije bilo nikakvog pomaka u rješavanju krize. Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, saopštio je tada da je DF predložio da funkciju novog premijera preuzme neko iz koalicije „Mir je naša nacija“, a da predsjednik Skupštine Crne Gore bude s liste „Za budućnost Crne Gore“. Taj politički savez za premijera je predložio upravo Miodraga Lekića.

Bonus video: