Bečić: Politička i ekspertska pomoć Letonije višestruko korisna

Kalnina je kazala da Letonija snažno podržava aspiraciju Crne Gore ka EU, ističući da postoji mnogo polja za saradnju, naročito na planu bezbjednosti i političkog dijaloga

4173 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Skupština
Foto: Skupština

Crna Gora ima najbržu evropsku perspektivu i realno je očekivanje da postane prva naredna članica Evropske unije (EU), ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da politička i ekspertska pomoć Letonije može biti višestruko korisna.

On je, na sastanku sa ambasadorkom Letonije u Crnoj Gori Agnesom Kalninom, kazao da, uz sve kohabitacione izazove, proces tranzicije u Crnoj Gori protiče mirno, na zadovoljstvo domaće i međunarodne javnosti.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Bečić je visoko ocijenio bilateralne odnose Crne Gore i Letonije i konstatovao važnost uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je zahvalio na kontinuiranoj posvećenosti Letonije evropskoj integraciji Crne Gore i osvrnuo se i na doprinos u procesu pristupanja NATO-u.

"Na toj liniji, Bečić je istakao da Crna Gora ima najbržu evropsku perspektivu, i da je realno očekivanje da naša zemlja postane prva naredna članica EU, u čemu politička i ekspertska pomoć Letonije može biti višestruko korisna“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Skupštine, on se osvrnuo na brojne realizovane projekte u prethodnom periodu, čiji je cilj bio da se politička debata vrati u parlament.

"Parlamentarna demokratija jača u Crnoj Gori, što je ključna poruka u susret prvoj godini promjene vlasti u našoj zemlji“, naveo je Bečić.

Kalnina je kazala da Letonija snažno podržava aspiraciju Crne Gore ka EU, ističući da postoji mnogo polja za saradnju, naročito na planu bezbjednosti i političkog dijaloga.

"Uz podsjećanje na sadržajne prijateljske odnose, ona je podijelila spremnost da tokom svoje diplomatske misije radi na snaženju bilateralne perspektive“, kaže se u saopštenju.

Kalnina je, kako se navodi, iskazala inicijativu da se posredstvom intenzivnije političke komunikacije, zajednički unaprijede ekonomska i infrastrukturna saradnja.

"Poseban akcenat dat je parlamentarnoj diplomatiji, uz obostrano očekivanje da će parlamenti doprinijeti produbljivanju saradnje, u čemu su grupe prijateljstva prepoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: