Da ima nepristrasnog tužioca reagovao bi na navode Montgomerija

Montgomeri potvrdio da je šverc cigareta bio državni posao koji je napravio prve milionere, kaže Branka Bošnjak. Jovana Marović ne očekuje reakciju tužilaštva jer “nije napravljen potreban otklon od uticaja bivše vlasti”

31974 pregleda 230 reakcija 79 komentar(a)
Đukanović i Montgomeri 2002. godine
Đukanović i Montgomeri 2002. godine

Navodi bivšeg američkog ambasadora Vilijema Montgomerija o povezanosti aktuelnog crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa švercom cigareta izazvali bi reakciju nepristrasnog državnog tužioca da ga ima u Crnoj Gori, ocijenili su sagovornici “Vijesti” poručivši da je ovo je još jedan znak da je rješavanje situacije u pravosuđu prioritetno.

Montgomeri, bivši ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori rekao je u intervjuu za hrvatski “Večernji list”, objaljenom u nedjelju, da je Zapad, uključujući i Italiju, tokom “Miloševićevih godina” počeo dopuštati masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Naglasio je da su svi znali šta se događa, ali su to dopuštali jer je to donosilo novac koji je Đukanoviću trebao protiv tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića

Iz Đukanovićevog kabineta nijesu odgovorili na upit “Vijesti” da komentarišu navode Montgomerija u vezi sa švercom cigareta. Đukanović je ranije više puta demantovao da ima veze sa švercom cigareta, tvrdeći da je riječ o o legalnom tranzitnom poslu cigareta kroz Crnu Goru, a da je novac od tog posla punio budžet u vrijeme međunarodnih sankcija.

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak za “Vijesti” kaže da je Montgomeri potvrdio da je šverc cigareta bio državni posao uz prećutnu dozvolu stranih sila, iz čega su iznikli i prvi milioneri u Crnoj Gori koji su ovaj “državni posao” iskoristili za lično bogaćenje.

“Da imamo nepristrasnog državnog tužioca, isti čas bi imali reakciju na tekst bivšeg američkog ambasadora. Za očekivati je bilo da se hitno reaguje i saslušaju pomenuti akteri. Naravno Đukanović je za postojeće tužilaštvo, miljama udaljen od svake sumnje”, kazala je Bošnjak.

Bošnjak
Bošnjakfoto: Luka Zeković

Smatra da je ovo samo potvrda onoga što svaki građanin Crne Gore zna već godinama, ali Đukanovićevo konvertitstvo i kameleonsko prilagođavanje “kako vjetar duva”, govori samo o njegovom karakteru i značaju ličnih interesa i svjesnosti koliko je “zagazio u kriminal, da je spreman na sve samo da sačuva nelegalno stečeno bogatstvo i sebe od odgovornosti”.

“Ovaj unosan ‘državni posao’ mu je baš oslačao, pa se u kontinuitetu, u manjoj ili većoj mjeri, odvijao evo 30 godina. Najgore od svega što je i pod ovom novom vlašću se bilo krenulo sa istom praksom, možda samo sa donekle izmijenjenim akterima… ali ne sumnjam da su iskusni Đukanović i njegova bratija bila van toga”, rekla je Bošnjak.

Potpredsjednica GP URA Jovana Marović podsjeća da je o ovim temama dosta pisano u domaćim i stranim medijima.

“Sada imamo i potvrde od strane bivšeg američkog ambasadora. Tužilaštvo je i ranije bilo nezainteresovano za bilo kakve navode o vezama čelnih ljudi DPS-a sa organizovanim kriminalnim grupama, a budući da još nije napravljen potreban otklon od političkog uticaja prethodne vlasti na pravosuđe, vjerujem da će reakcija i sada izostati. Ovo je još jedan znak da je rješavanje situacije u pravosuđu prioritetno, ukoliko Crna Gora želi ubrzanje procesa demokratizacije i garantovanje jednakih prava za sve njene građanke i građane”, poručila je Marovićeva.

Marović
Marovićfoto: Savo Prelević

U ovom konkretnom slučaju riječ je, kako kaže, o saznanjima bivšeg američkog ambasadora koji je odlučio da ih podijeli sa javnošću, ali svakako se može očekivati da nedemokratski režimi i lideri nemaju podršku Zapada.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) navode da još od devedesetih godina ukazuju na kriminalne aktivnosti Mila Đukanovića i skreću pažnju javnosti naročito na šverc cigareta koji je, tokom njegove vlasti, naročito bio izražen.

“Drago nam je što naše sumnje sada potvrđuje i bivši ambasador Montgomeri i što stavlja do znanja ne samo našoj, već i svjetskoj javnosti, o kakvom se političaru radi i na šta je on sve tokom svoje karijere bio spreman. Nadamo se da će novi sastav Tužilaštva imati snage da Đukanovića adekvatno procesuira po ovom pitanju i da ćemo konačno dobiti sudski epilog afere koja je unizila dostojanstvo i ugled Crne Gore u svijetu”, kazali su za “Vijesti” iz SNP-a.

Kako dodaju, sigurni su da su i zapadni saveznici i partneri uvidjeli Đukanovićevu kriminalnu prošlost i da je Montgomeri samo prvi u nizu koji će o tome javno govoriti.

Montgomeri je u intervjuu podsjetio na postupak pokrenut u Italiji zbog šverca cigareta preko Crne Gore, navodeći da se dogodilo nešto kao u sceni iz “Kazablanke”.

“Italijani su rekli: ‘Pa tu se događa krijumčarenje i moramo to da istražimo’. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega i da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal... I tada se opet okreće, ali ovaj put prema Rusima...”, rekao je Montgomeri, uz ocjenu da je Đukanović najsposobniji, najagilniji političar u regiji i da je “gledao iz kog smjera vjetar duva i prilagođavao se tome”.

Istražni organi u Bariju vodili su postupak o švercu cigareta preko Jadrana iz Crne Gore do Italije, od 1994. do 2002. godine i na spisku osumnjičenih nalazilo se više imena iz Crne Gore na čelu sa Đukanovićem. Italijani su 2009. odustali od istrage protiv Đukanovića jer ga je štitio imunitet. Optužbi su oslobođeni Miroslav Ivanišević, nekadašnji potpredsjednik Vlade Crne Gore, srpski državljanin Stanko Cane Subotić, zatim crnogorski državljani Branko Vujošević, Veselin Barović i Dušanka Jeknić.

Postupak protiv biznismena Branislava Brana Mićunovića obustavljen je zbog nastupanja zastare.

Na problem šverca cigareta preko Crne Gore godinama ukazuje Evropska komisija i međunarodne organizacije.

Nadamo se da će novi sastav Tužilaštva imati snage da Đukanovića adekvatno procesuira po ovom pitanju i da ćemo konačno dobiti sudski epilog afere koja je unizila dostojanstvo i ugled Crne Gore u svijetu”, kazali su iz SNP-a.

“Veliki nijesu uvijek pravedni”

Bošnjak je kazala da ovo što je objavio bivši američki diplomata pokazuje i svu licemjernost međunarodne zajednice koja dozvoljava najprljavije igre zarad nekih navodno viših interesa.

“Time se gubi kredibilitet i povjerenje i pravo da se pozivate na pravičnost.

Zato Crna Gora iako mala, treba da je svjesna da ‘veliki’ nijesu uvijek pravedni već da gledaju isključivo svoje interese i da su spremni da zažmure na mnogo toga nelegalnog zarad ‘viših ciljeva’, te zato mi treba da se okrenemo sebi, unutrašnjoj koheziji i da poštujemo i uvažavamo međunarodnu zajednicu u domenu državnih interesa, ali ne da slijepo slušamo sve što nam se nameće kao spasonosno rješenje. Treba da se okrenemo sami sebi, jer niko nas neće cijeniti, ako ne cijenimo sami sebe. Zato nam treba pomirenje i snažan iskorak ka izvornim vrijednostima na kojima je nastala Evropska unija”, poručila je Bošnjak.

Bonus video: