Milačić predložio izmjene KZ radi snažnije zaštite novinara

"Ove kazne su opravdane kada se uzmu u obzir opasnosti sa kojima se novinari suočavaju prilikom obavljanja posla i nerasvijetljene slučajeve ubistva novinara, kao što je slučaj ubistva Duška Jovanovića", rekao je Milačić

6636 pregleda 3 komentar(a)
Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Milačić, Foto: Prava Crna Gora

Poslanik u Skupštini Crne Gore i presjednik Prave Crne Gore Marko Milačić predložio je izmjene i dopune Krivičnog zakonika radi bolje pravne zaštite novinara, uvažavajući inicijativu devet nevladinih organizacija koje se bave radom medija i zaštitom novinara.

Ovim izmjenama, kaže Milačić, predlaže se da se ubistvo novinara kažnjava kaznom dugotrajnog zatvora, koje su propisane za teško ubistvo.

"Ove kazne su opravdane kada se uzmu u obzir opasnosti sa kojima se novinari suočavaju prilikom obavljanja posla i nerasvijetljene slučajeve ubistva novinara, kao što je slučaj ubistva Duška Jovanovića. Jedan od pokazatelja dostignutog nivoa demokratije u državi je bezbjednost novinara. Napadi na novinare su napadi na demokratiju i slobodu govora", rekao je Milačić.

Ističe da su novinari u Crnoj Gori prilikom vršenja svojih zadataka ugroženi, što potvrđuju česti napadi na njih u poslednje vrijeme.

Uzimajući to u obzir, kaže, opravdano je za napade na novinare i druge ugrožene grupe kao što su djeca i trudnice, propisati kazne koje se propisuju za nanošenje teških tjelesnih povreda.

"S obzirom da se Crna Gora prema Svjetskom indeksu slobode medija nalazi na 104. mjestu i najgore je rangirana od svih zemalja regiona, treba uvesti kazne za sprečavanje novinara u vršenju profesionalnih zadataka i napada na novinare u vršenju profesionalnih zadataka kako bi se stvorili uslovi za slobodno i objektivno izvještavanje javnosti", rekao je Milačić.

Kako je objasnio, dio izmjena se odnosi na kažnjavanje upotrebe sile ili prijetnje prema novinarima prilikom njihovog rada.

"Jer su novinari često pod pritiskom da pišu ono što im neko naredi, a ne ono što je stvarno istina. Na ovaj način se žele zaštititi novinari od pritisaka. S obzirom na ovakvu situaciju postoji realna potreba da sve partije pokažu političku volju za jačanje medijskih sloboda upravo kroz unapređivanje uslova pod kojima će novinari nesmetano obavljati svoje profesionalne dužnosti. Novinari se često izlažu opasnostima da bi nama prenijeli istinu i zato svi mi kao društvo treba da više štitimo prava novinara", zaključio je Milačić.

Bonus video: