GAC: Crna Gora može računati na podršku evropskih partnera

"Ministri su se saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, i uputili pozive za obostrane zvanične posjete“, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova

9341 pregleda 0 komentar(a)
Edštadler i Radulović, Foto: Mfa.gov.me
Edštadler i Radulović, Foto: Mfa.gov.me

Crna Gora može računati na podršku evropskih partnera u cilju ispunjavanja obaveza iz pregovaračke agende, zaključeno je na neformalnom sastanku ministara za evropske poslove (GAC) na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su kazali da se šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović na marginama skupa sastao sa kolegama iz Češke, Austrije, Luksemburga i Francuske.

Radulović je na sastanku sa ministarkom za Evropu i Ustav Austrije, Karoline Edštadler, zahvalio na pomoći da vakcine preko Covax mehanizma stignu u Crnu Goru i na organizaciji Samita predsjednika vlada zemalja Zapadnog Balkana u Beču 18. juna.

On je istakao da Crna Gora ide ka Evropskoj uniji (EU) bez skrivene agende, trudeći se da pređeni put donese istinske rezultate i reforme.

"Ministri su se saglasili da evropska budućnost Zapadnog Balkana nema alternativu, i uputili pozive za obostrane zvanične posjete“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je Edštadler prenijela „ogromnu podršku“ visokih zvaničnika njene zemlje.

Ona je ocijenila da je imenovanje šefa Misije u Briselu, koje će se dogoditi u narednom periodu, veoma dobra poruka koja stiže iz Crne Gore.

"Edštaler je istakla da Austrija cijeni činjenicu da je Crna Gora prva prihvatila Novu metodologiju, što je podstaklo ostale zemlje da shvate njen značaj“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Radulović tokom susreta sa državnim sekretarom za evropske poslove Francuske Klemanom Bonom, iskazao posebno zadovoljstvo razgovorom premijera Zdravka Krivokapića i francuskog predsjednika Emanuela Makrona, tokom kojeg je izražena čvrsta podrška integracijama Crne Gore.

"On je istakao da je to jasan znak spremnosti dvije zemlje da unapređuju bilateralne odnose, dok Crna Gora posebno cijeni iskazanu spremnost Francuske da podrži reformske procese u Crnoj Gori u cilju ispunjavanja obaveza iz zahtjevne evropske pregovaračke agende“, kaže se u saopštenju.

Bon je rekao da, iako Francusku naredne godine očekuju izbori, njegova zemlja ostaje snažan podržavalac politike proširenja i kredibilan partner Crne Gore.

"Partner koji stoji iza naše zemlje i u procesu dobijanja IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24), kako bi se krenulo sa zatvaranjem preostalih poglavlja tj. klastera“, kaže se u saopštenju.

Radulović je, tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Češke Jakubom Kulhanekom, istakao da je vanjska i bezbjednosna politika Crne Gore u potpunosti usaglašena sa EU i da, iako to nije uvijek lako, u potpunosti ispunjava taj važan uslov članstva.

"U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije rekao je da naša država ide ka cilju sa iskrenim namjerama, istinski usvajajući evropske vrijednosti, te da cijenimo ekspertsku i političku pomoć evropskih partnera u procesima i reformama koje želimo ubrzati u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Kulhanek je kazao da, imajući u vidu da Češka preuzima predsjedavanje Savjetom EU nakon Slovenije i Francuske, Crna Gora koja je uradila puno u oblasti evropske integracije, ima punu podršku njegove zemlje koja želi da procesi idu naprijed brže i odlučnije.

"Na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, Radulović je ocijenio je da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, istakavši kao važan impuls snaženju političkog dijaloga i ukupnih odnosa nedavni susret premijera Krivokapića i Betela u Luksemburgu“, kaže se u saopštenju.

Radulović je rekao da Crna Gora izuzetno cijeni njihovo iskustvo, kao modela uspješne evropske države, koja predstavlja najbolji primjer kako jedna mala zemlja može iskoristiti sve ekonomske potencijale i članstvo u EU za stvaranje prosperitetnog društva.

Sagovornici su, kako se navodi, ukazali da je od obostranog značaja potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

"Na toj liniji Aselborn je potvrdio da Ministarstvo finansija njegove zemlje intenzivno radi na tom pitanju, potvrdivši da podržavaju evropsku agendu Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se zaključuje da brojna crnogorska dijaspora predstavlja snažnu vezu sa Luksemburgom, kao i EU.

Bonus video: