CIVIS: Uslov za podršku rekonstrukciji Vlade odvajanje prosvjete i kulture i razmatranje pozicije nauke i sporta

Iz CIVIS-a poručili da brojne greške i izostanak rezultata u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta nisu samo plod nekompetencije Bratić već i posledica odluke Krivokapića koja nakon osam mjeseci dovodi do haotičnog stanja

16172 pregleda 216 reakcija 94 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Ministarstvo prosvjete nauke kulture i sporta

Uslov za podršku rekonstrukciji Vlade u Parlamentu je i formiranje odvojenih resora prosvjete i kulture i razmatranje pozicije nauke i sporta u novoj organizaciji Vlade, saopštili su iz Saveza građana CIVIS.

Oni ističu da, kao prvi promoteri ideje ekspertske Vlade, upozoravaju da pojedina koncepcijska i kadrovska rješenja premijera Zdravka Krivokapića nisu dala zadovoljavajući rezultat, najprije kada je riječ o ministarki Vesni Bratić, odnosno Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U CIVISU-u smatraju da je nemoguće obezbijediti efikasnost rada u tako raznorodnom i glomaznom sistemu, te da potezi Bratić, brojne greške i izostanak rezultata, nisu samo plod njene nekompetecije, već i posljedica odluke Krivokapića koja nakon osam mjeseci dovodi do haotičnog stanja u četiri resora podvedena pod jedno Ministarstvo.

"CIVIS je već upozorio da eventualna rekonstrukcija neće dobiti našu podršku u slučaju da se odstupi od ugovora koji su potpisali lideri vladajućih koalicija prije konstituisanja aktuelne Vlade i prije razmatranja kadrovskih rješenja po dubini. Uslov za podršku rekonstrukciji Vlade u Parlamentu je i formiranje odvojenih resora prosvjete i kulture i razmatranje pozicije nauke i sporta u novoj organizaciji Vlade", kazali su.

Ističu da bi izbor ministara prosvjete i kulture morao bi biti pod posebnim senzibilitetom premijera, a na ta mjesta morali bi biti izabrani "iskusni intelektualci koji su kadri da se nose sa mnoštvom naslijeđenih problema i tim sferama i koji su sposobni da sagledaju značaj ovih resora u socijalnom, ekonomskom, obrazovnom i kulturnom kontekstu crnogorskog društva".

"Moramo imati u vidu da obrazovanje krči put emancipaciji i blagostanju cijelog društva, a kultura razvija čuva nasljeđe koje su nam ostavili preci i kreira kulturnu politiku koja društvo brani od kiča, afirmišući najbolje stvaraoce u zemlji i inostranstvu, bez partijskih, nacionalnih, religijskih ili bilo kojih drugih ograničenja", piše u saopštenju.

Iz CIVIS-a su poručili da prije rekonstrukcije Vlade, zbog svojih principa ne mogu dati parlamentarnu podršku predlozima Bratić, koji "ne vode u unapređenje crnogorskog društva ili ugrožavaju građanski koncept države".

Bonus video: