"NE BI TREBALO DA SE KORISTE ZA HOMOGENIZACIJU CRNOGORSKOG NACIONALNOG ŽIVLJA"

Radulović: "Srpski svet" i "Velika Albanija" su retrogradne ideje i nisu dobre za Crnu Goru

Radulović je kazao da je cijeli region upoznat sa konceptom "srpskog sveta" koji je izazvao brojne reakcije i takva retorika je, kako je naveo, štetna ne samo po region već i samu Srbiju

28995 pregleda 694 reakcija 67 komentar(a)
Radulović, Foto: Screenshot/Youtube
Radulović, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović rekao je danas u Skupštini da je Vlada Crne Gore svjesna pogubnosti djelovanja politike koju zastupaju pojedini, visoki zvaničnici Srbije i poručio da "srpski svet” ne bi trebalo da se koristi za homeginizaciju crnogorskog nacionalnog življa u političke svrhe ni po koju cijenu.

“Ovo nije prvi takav pokušaj homogenizacije biračkog tijela, sjetimo se Velike Albanije i Koča Danaja prije nekoliko godina. Ja se tim idejama ne bih igrao, nikako. Korišćenje 'srpskog sveta' 'Velike Albanije', 'Velike BiH' bilo čega velikog, nije dobro, te ideje su retrogradne i nijesu dobre za Crnu Goru. Granice Crne Gore su nepromjenljive i postojane i iako smo mali dovoljni smo za sve naše svjetove”, kazao je Radulović odgovarajući na pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Nikolić je pitao da li Vlada Crne Gore smatra da ideja '"srpskog sveta" koju razrađuje ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, predstavlja prijetnju regionalnom miru i stabilnosti.

"Vlada Crne Gore se pravi mrtva jer im (Andrija) Mandić prijeti obaranjem, zato što postoji nesaglasje unutar vladajuće koalicije", kazao je Nikolić.

Radulović je kazao da je cijeli region upoznat sa konceptom "srpskog sveta" koji je izazvao brojne reakcije i takva retorika je, kako je naveo, štetna ne samo po region već i samu Srbiju.

"Vulin služi kao mehanizam za skretanje pažnje sa unutrašnjih problema na regionalna pitanja", rekao je Radulović.

Dodao je da ideja "srpskog sveta" nije originalna ideja Vulina, već je loša kopija "ruskog sveta" koju u izlomljenoj verziji želi da promoviše na Zapadni Balkan.

Radulović je, odgovarajući na pitanje Nikole Janovića (DPS) saopštio da je od početka mandata, Vlada usvojila predloge za postavljenje za 12 ambasadore, od čega je sedam karijernih diplomata.

Podsjetio je da član 40 Zakona o vanjskim poslovima jasno kaže da predlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na predlog ministra vanjskih poslova,

Vlada, kako je rekao, nije usvojila predlog za postavljenje ni za jednog generalnog konzula.

"Vlada je opozvala ukupno 14 ambasadora i jednog generalnog konzula u cilju profesionalizacije diplomatsko-konzularne mreže na pozicijama ambasadora gdje su bili raspoređeni de facto politički kadrovi imenovala karijerne diplomate. Takav je slučaj na primjer sa ambasadama u Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji, Poljskoj i Misiji Crne Gore pri UN u Njujorku. Dakle, kao što je i obećala, ova Vlada želi da profesionalizuje diplomatsko-konzularnu mrežu i poštuje postojeći Zakon o vanjskim poslovima koji predviđa najviše 30 odsto nekarijernih šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP)", rekao je Radulović.

Janović je pitao koliko je karijernih diplomata, od ukupnog broja onih koje je Vlada od početka mandata do danas, predložila za ambasadore i konzule, a koliko ste Radulović u istom periodu postavio za stalne otpravnike poslova.

Što se tiče preostalih pet predloga kandidata za ambasadore koje je Vlada usvojila, Radulović je rekao da je odluka donijeta u skladu sa članom 63 Zakona - da se za šefa DKP može imenovati i osoba koja nije diplomata, ali ima zapažene profesionalne rezultate i ispunjava niz formalnih uslova u smislu posjedovanja crnogorskog državljanstva, poznavanje najmanje jednog stranog jezika.

"Važno je istaći da Zakon o vanjskim poslovima ne prepoznaje podjelu na kategorije karijernih i političkih imenovanja za šefove DKP-a, već karijenih i nekarijernih, iz reda diplomata i lica koja nijesu diplomate već imaju ostvarene zapažene profesionalne rezultate, ali upravo je praksa imenovanja isključivo članova političkih partija, uspostavljena u prethodnom periodu, u ovih 30 odsto, koji su se na kraju pretvorili u 50 odsto šefova DKP-a, dovela nas je u situaciju da imamo pogrešnu percepciju postojećeg zakonskog okvira", kazao je Radulović.

On je objasnio da shodno diplomatskoj praksi, imena kandidata za ambasadore se ne saopštavaju javnosti dok ne dobiju agreman, odnosno saglasnost države prijema u kojoj će obavljati svoju diplomatsku misiju.

"To se smatra nediplomatskim, a moglo bi biti shvaćeno i kao pritisak na zemlju prijema da prihvati predloženo lice za ambasadora", rekao je Radulović.

On je objasnio da u skladu sa Zakonom, privremenog otpravnika poslova postavlja ministar vanjskih poslova ili ambasador prije formalnog napuštanja funkcije, odnosno zemije prijema u kojoj je obavljao diplomatsku misiju.

"U našim DKP-ima, gdje trenutno nemamo ambasadore, poslove privremenih otpravnika poslova, kako to nalaže diplomatska praksa, obavljaju karijerne diplomate raspoređene na rad u tom DKP-u. Od preuzimanja funkcije nijesam imenovao nijednog stalnog otpravnika poslova, što bih i dodatno pojasnio; u crnogorskoj mreži, sva DKP su postavljena na najvišem nivou diplomatskog predstavljanja - nivou ambasadora", rekao je Radulović.

Momo Koprivica (Mir je naša nacija) pitao je Radulovića da li smatra da je miješanjem u unutrašnje odnose Cme Gore od strane “prijatelja bivše vlasti” izvršen klasični pokušaj grube medijske manipulacije koja se ogleda u nametanju stava da građanima srpske nacionalnosti matična država nije Cma Gora.

Koprivica je naveo da je u dužem vremenskom periodu, a naročito nakon istorijske pobjede na izborima 30. avgusta 2020. godine, kako spolja, tako i iznutra, želi se raznim manipulacijama nametnuti gradanima srpske nacionainosti da im matična država nije Cma Gora, već država koja odgovara tom nacionalnom prefiksu.

"Prema građanima srpske nacionalnosti ovo je klasična neprijateljska manipulacija, aktivirana iznutra, a nađograđena spolja, i to ne od naroda, ne od svih, već od prijatelja bivše vlasti, a sve u cilju izazivanja konfuzija, neproduktivne atmosfere i svođenja prava građana srpske nacionalnosti na niži nivo u stvamosti, u državi u kojoj žive i za koju su ginuli i koju su gradili njihovi preci, što je neprihvatljivo. Osim toga, na ovaj način se od strane malog broja prijatelja bivše vlasti pokušavaju narušiti viševjekovni bratski odnosi Cme Gore i Srbije, posebno iz razloga što narod Srbije i narod Cme Gore ne prihvata ove konstrukcije i manipulacije, već želi dobre odnose i uzajamno uvažavanje i pomaganje”, kazao je Koprivica.

Radulović je odgovorio da su Srbi u Crnoj Gori “naši građani, naši prijatelji, naši rođaci, naši susjedi, naša porodica.

“Ne postoji crnogorska porodica koja nema nekog ko se deklariše kao Srbin ili ko ne poznaje nekog ko se deklariše kao Srbin. Oni su jednako temelj ove države kao i svi drugi naši građani različitih vjera, nacija...Nećemo nikom da dozvolimo da iščupa taj temelj Crne Gore”, poručio je Radulović.

On je dodao da se Crna Gora nikad neće odreći 30 odsto svojih građana niti dozvoliti njihovo prisvajanje.

“Građani Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, su lojalni, punopravni i uvaženi građani i da njihova jedina može biti Crna Gora”, kazao je Radulović.

Podsjetio je da je na navode iz Beograda, Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo sa željom da se zaštiti koncept Crne Gore, posvećene izgradnji građanskog društva, kao i poštovanju i očuvanju posebnosti pripadnika različitih nacija, religija i kultura.

“Evidentna je konstantna želja zvaničnika Srbije da u svim nastupima govore o 'legitimnom pravu' da brinu o 30 odsto naših građana, predstavljajući Srbiju kao matičnu državu srpskog naroda. Takođe, svjedoci smo da su srpskim medijima svakodnevno udarne vijesti dešavanja u Crnoj Gori, ali i pokrenuta medijska kampanja u srpskim tabloidima protiv predsjednika Skupštine i Vlade”, kazao je Radulović.

Kometarišući slučaj Rista Jovanovića i njegovog hapšenja na Kosovu, kazao je da je optuživan i on i njegov tim da su ćutali.

“Jeste, ćutali smo, ali zato što smo cijelo vrijeme radili. Diplomatija nije nešto što se stavlja pod reflektore cijelo vrijeme. I kako se završio slučaj? Tako što je g. Jovanović danas sa svojom porodicom. Ovako bismo se ponašali da je u pitanju bilo koji građanin u bilo kojoj zemlji svijeta, u okviru diplomatskog prava”, kazao je Radulović.

Rekao je da su određeni politički subjekti vrlo isključivi, ekstremni i idu iz krajnosti u krajnost što je nedopustivo.

"Tokom 90-ih smo previše lupali u ratne dobiše i zalijetali se. Nas ima 630 hiljada i mislim da bismo sada trebali da budemo mnogo više pametni, a mnogo manje isključivi", poručio je Radulović.

Preporučujemo za Vas