URA Bar: Uraditi planska dokumenta za Opštinu Bar i spriječiti zloupotrebu novca iz opštinske kase

“Građanima Bara i ovoga puta obećavamo - URA neće kritikovati, ako za to nema prijedlog boljeg rješenja”
143 pregleda 0 komentar(a)
URA Bar, Foto: GP URA Bar
URA Bar, Foto: GP URA Bar
Ažurirano: 16.11.2017. 07:31h

Iz pokreta URA u Baru ističu kako ovih dana odbor DPS-a u Baru na sva zvona kroz medije govori o realizaciji njihovog akcionog plana, a koji se ustvari odnosi na nezakonito i neovlašćeno trošenje sredstava budžeta.

“Neupućeni bi mogli steći utisak da oni tobože nešto rade za korist grada. Na mobu nijesu pozvali ni svoje jednomišljenike – koalicione partnere, sigurni da oni neće ni pisnuti protiv volje Velikog brata. Kao kapitalne investicije prikazuju se sitni radovi na krpljenju asfalta i asfaltiranju puteljaka i ulica, bez projekata i nadzornih organa, po sistemu "drži vodu dok majstori odu“, pa onda sve ispočetka, na šta su nam ukazali brojni građani mjesta u kojima se izvode radovi”, kažu u odboru pokreta URA u Baru.

Naglašavaju da se za ove projekte troši nesrazmjerno mnogo novca i da treba provjeriti da li su neka asfaltiranja već plaćena i obaveza su prethodnih izvođača radova.

“DPS ne govori o tome da se tek u ovom trenutku troši kredit uzet kod KfW banke 2008. i 2009. godine u ukupnom iznosu o 12,2 miliona eura. I pored brojnih zahtjeva odbornika SO Bar nedostupni su podaci za koje namjene se taj kredit troši i koliko je do sada potrošeno”, ističu u pokretu URA u Baru.

Podsjećaju da ugovoreni radovi za gradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije sa firmom „Jedinstvo“ iznose 8,3 miliona eura i da nema nadzornog organa imenovanog od strane investitora tj. Opštine Bar.

“Poslove investitora navodno obavalja D.O.O. „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) a ustvari, o svemu se pita i odlučuje „Vodacom”. U Izvještaju o radu ViK- a za 2016. godinu nema podataka o ovoj investiciji. Uloga Opštine i ViK-a svela se na šablonsko potpisivanje privremenih situacija, a na osnovu čega se vrši plaćanje izvedenih radova. Koliko je potrošeno novca i za koje objekte niko ne zna, odnosno ne znaju građani koji će taj kredit otplaćivati. Zna se samo da se grade brojni skupi objekti, a neki od njih će još dugo vremena biti van funkcije ( Rezervoar „Šušanj“, kanalizacije „Bijeliši“, „Polje“ i dr.)”, navode u saopštenju iz odbora URA Bar.

Oni traže da trošenje kredita od 12, 2 miliona eura i realizacija ugovora sa „Jedinstvom“, ali i Izvještaj o radu „Vodacom-a“ ( čiji je jedan od osnivača i Opština Bar) za posljednjih pet godina moraju biti posebna tačka dnevnog reda Skupštine Opštine, ili predmet kontrole nadležnih organa.

“Budžetska sredstva se troše na bazi nekakvog akcionog plana OO DPS-a Bar. Zakonodavstvo ne poznaje termin „akcioni plan“ bilo koje partije. Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta, Opština Bar mora imati Strateški plan razvoja, Dugoročni investicioni plan i Program uređenja prostora. Opština Bar nema niti jedan od ova tri dokumenta, jer ne umije da ih uradi ili neće da ih usvoji. Zato je sadašnje trošenje novca iz budžeta za kapitalne investicije u Opštini Bar nezakonito, potpuni voluntarizam, sa ogromnim štetama i velikim mogućnostima za razne zloupotrebe”, tvrde u odboru URA u Baru.

Konkretno oni su ponudili svim partijama koje imaju odbornike u Skupštini Opštine Bar da vrijeme do lokalnih izbora u maju 2018. godine zajednički iskoriste kako bi donijeli i usvojili Prostorni plan, Strateški plan razvoja, Dugoročni investicioni plan i Program uređenja prostora Opštine Bar.

“Ko god da osvoji vlast u sljedećem mandatu Skupštine, ova dokumenta bi bila ne samo zakonska obaveza, nego su i neophodna i mora ih usvojiti Skupština u ime i za interes svih građana Opštine Bar. URA je spremna i može dati veliki doprinos u izradi tih dokumenata”, kažu oni.

Ističu i da na na ovaj način, umjesto na međusobna prepucavanja i pokušaj vlasti da u narednih pola godine potroši što više novca, najčešće bez projekata, a svakako bez realno utvrđenih prioriteta, energiju i znanje treba utrošiti za zajedničku korist - a to je planski razvoj opštine Bar.

“Građanima Bara i ovoga puta obećavamo - URA neće kritikovati, ako za to nema prijedlog boljeg rješenja” zaključuju u saopštenju.

Bonus video: