Svađe u budvanskom Odboru DPS-a: Ivanović se umalo fizički obračunao sa Nikolićem

Ivanović je još 2016. godine tražio da se u ime Opštinskog odbora DPS Budva izvini građanima za sve loše što su DPS kadrovi uradili u prethodnom periodu, kao i da se partija ogradi od djela koja su počinili, međutim to nije podržano

80251 pregleda 447 reakcija 132 komentar(a)
Nikolić i Ivanović, Foto: Luka Zeković, Privatna arhiva
Nikolić i Ivanović, Foto: Luka Zeković, Privatna arhiva

U budvanskom odboru Demokratske partije socijalista (DPS) počela su previranja uoči izbora novog lokalnog rukovodstva te stranke, koja je od 2016. godine u opoziciji, nakon dva neuspjeha na lokalnim izborima.

Da su nezadovoljni to što je partija ponovo za koordinatora za Budvu imenovala Andriju Nikolića, jasno je stavio do znanja član Izvršnog odbora budvanskog DPS-a Ivan Ivanović, koji se umalo na pretprošlom zasjedanju Opštinskog odbora nije fizički obračunao sa aktuelnim poslanikom u Skupštini Crne Gore.

Na opštinskom odboru nije bilo kvoruma, ali je došlo do verbalnog sukoba Ivanovića i Nikolića.

Ivanović mu je zamjerio na pogrešnoj političkoj taktici tokom minulih lokalnih izbora na kojima je DPS doživio fijasko, optužujući ga za arogantnost i pasivnost.

Nikolić je, prema nezvaničnim informacijama, spustio raspravu na lične uvrede, optužujući Ivanovića da je nevaspitan, poslije čega je umalo došlo i do fizičkog obračuna.

Andrija Nikolić
Andrija Nikolićfoto: Luka Zeković

Nikolić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li je tačno da se svađao sa Ivanovićem i da je umalo došlo do fizičkog obračuna.

Nakon ovog neuspjelog sastanka Opštinskog odbora održana su još dva, a do rasprave je došlo i na posljednjem gdje je Ivanović zamjerio Nikoliću da mora da preuzme odgovornost za loš rezultat na izborima, a ne da je prebacuje na drugoga, kao i da građani Budve neće glasati na izborima u Budvi za Andriju Nikolića.

Ivanović je bio kandidat za predsjednika Opštinskog odbora i imao gotovo najveću podršku, ali se tada suprotstavio tadašnjem koordinatoru Tarzanu Miloševiću pod čijim upravljanjem je DPS izgubio na izborima u Budvi 2016.

I sada procjene kažu da Ivanović, kao mještanin, koji nije učestvovao u nasilnoj smjeni vlasti niti se na taj način kompromitovao, može biti jedan od kandidata za novog lidera budvanskog DPS-a, jer ima podršku građana Budve, pristalica DPS-a, a i važi za nekoga ko bi mogao da pregovara oko eventualne koalicije na lokalnom nivou.

Ivan Ivanović
Ivan Ivanovićfoto: Privatna arhiva

Ivanović je još 2016. godine tražio da se u ime Opštinskog odbora DPS Budva izvini građanima za sve loše što su DPS kadrovi uradili u prethodnom periodu, kao i da se partija ogradi od djela koja su počinili, međutim to nije podržano.

Ivanović juče za “Vijesti” nije htio da komentariše sukobe koje je imao sa Nikolićem.

Novi šef budvanskog DPS-a trebalo bi da bude izabran početkom septembra.

U Budvi je DPS na avgustovskim izborima sa koalicionim partnerima osvojio 11 mandata. Opoziciona koalicija Za budućnost Budve okupljena oko Demokratskog fronta, osvojila je 14 mandata, a Demokrate šest.

Dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi prekinuta je na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine. Vlast je tada formirala nova većina iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske, partija koje su na državnom nivou tada bile opozicija.

DPS je, međutim, u junu 2020. na kratko uspio da dođe na vlast u Budvi, nakon što je nezavisni odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a, promijenio stranu i podržao smjenu čelnika Budve. Vlast u Budvi smijenjena je tada nakon višesedmičnih tenzija i incidenata.

DPS je na posljednjem vanrednom kongresu 24. januara ove godine predstavio nova lica u Glavnom odboru.

Međutim, izuzev Ivana Vučetića, predstavnici budvanskog DPS-a u Glavnom odboru partije su predvodili “proljećni prevrat” u Budvi - Predrag Jelušić, aktuelni lider budvanskog DPS-a, Nikola Divanović, koji je, uz spornu smjenu vlasti sredinom 2020. godine imenovan za gradonačelnika Budve voljom skupštinske većine (DPS, SD, crnogorska i odbornik Stevan Džaković), te upravljao Budvom dva mjeseca, od jula do sredine septembra prošle godine.

Članice GO su i Dragana Pima i Snežana Kuč, koje su bile odbornice i u minulom sazivu i praktično su predvodile spornu smjenu budvanske vlasti, te bile glavne na kritičnim skupštinskim sjednicama kada su bili smijenjeni tadašnji, a i sadašnjih opštinski čelnici Marko Carević (DF) i Krsto Radović (Demokrate).

Bonus video: