Đurović upozorava da je bojazan od zamora proširenja još prijetnja

Građani žele standard i institucije po mjeri EU

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pristupanje Crne Gore Uniji podržava 73,8 odsto građana - Dragan Krapović poručuje da je došlo vrijeme da se taj proces pristupanja maksimalno ubrza

36071 pregleda 39 reakcija 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: EU info centar
Ilustracija, Foto: EU info centar

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) i članica Odbora za evropske integracije Danijela Đurović ocijenila je da to što preko 70 odsto građana podržava pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU) znači da oni u EU vide potencijal za dostizanje boljeg životnog standarda i unapređenje institucija.

”Visok stepen povjerenja u EU znači, prema mom tumačenju, da građani vide u njoj mogućnost za ostvarivanje svoje pravne sigurnosti, ali i sigurnosti države. Oni, dakle, žele da dostignemo životni standard EU i da podignemo institucije na visok nivo”, rekla je Đurović “Vijestima”.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja agencije DeFacto Consultancy, pristupanje Crne Gore EU podržava 73,8 odsto građana, dok 71,9 odsto njih ima veoma ili uglavnom pozitivan stav o EU. Rezultati su, između ostalog, pokazali i da bi na potencijalnom referendum o ulasku države u EU sigurno ili vjerovatno izašlo 87,4 odsto građana.

”U prilog pristupanju EU glasalo bi 86,9 odsto njih. To je dosta visok procenat koji pokazuje da postoji velika mobilizacija po ovom pitanju i visoka saglasnost o tome da je pristupanje EU jedan od prioriteta za građane Crne Gore”, kazala je na predstavljanju istraživanja Olivera Komar iz agencije DeFacto.

Poslanik Demokrata i član Odbora za evropske integracije, Dragan Krapović, rekao je “Vijestima” da je velika podrška EU znak da su građani osjetili da postoji politička volja da se zaista dođe do članstva u toj zajednici.

Krapović
Krapovićfoto: Boris Pejović

”Cijeneći da sad imamo jasnu političku volju, kako u Vladi, tako i u Skupštini, vjerujem da je došlo vrijeme da se proces pristupanja maksimalno ubrza, prije svega u ključnim poglavljima - 23 i 24. Upravo je tu, kod borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, poštovanja ljudskih prava, slobode izbora i medija, Crna Gora do sad podbacivala, i to isključivo zbog nedostatka političke volje bivšeg režima. Vjerujem da građani osjećaju da se stvari mijenjaju i da politička volja postoji, te da stoga i dobijaju novi entuzijazam koji se manifestuje visokom podrškom”, istakao je on.

Najveći broj ispitanika, 28,7 odsto, smatra da su bolji kvalitet i standard života glavni benefiti od članstva u EU, 12,2 odsto misli da su to otvorene granice i mogućnost putovanja u druge države članice bez vize, dok 10,4 odsto ocjenjuje da je to više prilika za zaposlenje.

”Ovo je bilo jedno od ‘otvorenih pitanja’, gdje nijesmo ponudili odgovore, već smo ispitanike prosto pitali da kažu šta im prvo padne na pamet”, pojasnila je Komar.

Ona je rekla da 56,9 odsto građana smatra da se Crna Gora veoma brzo i onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju kreće ka članstvu u EU. Da Crna Gora nikad neće ispuniti uslove za pristupanje i postati članica, smatra 12,2 odsto građana, 31,3 odsto ne zna kad će država postati dio EU, dok 32,9 odsto vjeruje da bi to trebalo da se desi do 2025. godine.

Đurović navodi da u aktuelnom skupštinskom sazivu postoji konsenzus svih aktera, i vlasti i opozicije, o pitanju članstva u EU.

Đurović
Đurovićfoto: SAVO PRELEVIC

”Međutim, jedno od pitanja koje moramo razmotriti je pitanje zamora - i zamora država članica od ideje proširenja i unutrašnjeg zamora. Crna Gora pregovara s EU devet godina, najduže nakon Turske, koja je, ipak, specifičan slučaj. Tako da je bojazan od zamora još prijetnja”, napominje ona.

Crna Gora je otvorila sva pregovaračka poglavlja s EU, njih 33, dok su privremeno zatvorena tek tri.

Đurović ocjenjuje da je očekivanje premijera Zdravka Krivokapića da Crna Gora postane članica EU do 2024. godine, kad ističe mandat aktuelnom sazivu Evropske komisije (EK), dosta optimistično, “ali nešto što mora biti prioritet svih institucija, prvenstveno Vlade i Skupštine”.

Dragan Krapović kaže da su rezultati posljednjeg istraživanja dobar signal i za Crnu Goru, i za EU.

”Mi to primamo k znanju i tumačimo kao poziv na rad i posvećenost, kako bi Crna Gora što prije ispunila neophodne preduslove da zatvori pregovore i kako bi građani što prije osjetili poboljšanje životnih uslova. Crna Gora je sljedeća članica EU, i to će se relativno brzo i formalno desiti. U to više nema sumnje”, uvjeren je Krapović.

Najveći broj ispitanika smatra da su bolji kvalitet i standard života glavni benefiti od članstva u EU: Komar, Popa i Kordić
Najveći broj ispitanika smatra da su bolji kvalitet i standard života glavni benefiti od članstva u EU: Komar, Popa i Kordić foto: Đorđe Cmiljanić

Glavna pregovaračica s EU Zorka Kordić kazala je, na predstavljanju istraživanja, da su rezultati ogromno ohrabrenje za pregovaračku strukturu, institucije i sve segmente društva.

”To znači da smo na pravom putu i da sigurnim koracima idemo naprijed ka ostvarenju ovog cilja. Vremenski orijentir fokusiranog rada naše administracije ostaje 2024. godina, uz, naravno, prihvatanje i šireg političkog konteksta i političke volje pojedinačnih država članica EU”, poručila je Kordić.

Poruka građana mora prevazići sve političke podjele

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ocijenila je da poruka crnogorskih građana, da je njihova budućnost u EU, mora prevazići sve političke podjele i postati snažan motivacioni faktor da svi ostave razlike po strani i posvete se zajedničkom cilju.

”Sad je vrijeme da se napravi iskorak, da se na riječima i djelu pokaže posvećenost evropskoj budućnosti Crne Gore. Potrebno je da zajedno predvodite društveno-ekonomski oporavak nakon kovida-19, unaprijedite reformsku agendu u oblasti vladavine prava i ojačate društvenu koheziju”, zaključila je Popa.