Ministar vanjskih poslova sa ambasadorom Republike Koreje

Radulović i Hjong-ćan Če: Prijateljske odnose Crne Gore i Republike Koreje osnažiti ekonomskom saradnjom

Hjong-ćan Čen je naglasio da je njegova država spremna na saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, sa akcentom na investicije, trgovinsku razmjenu i obrazovanje.

2392 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora i Republika Koreja razvijaju prijateljsku i sadržajnu saradnju još od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 15 godina, što je potvrđeno i tokom pandemije obezbjeđivanjem vrijedne pomoći crnogorskom zdravstvenom sistemu – ocijenjeno je na današnjem sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ambasadora Republike Koreje Hjog-ćan Čea.

Radulović je kazao da Crna Gora izuzetno cijeni kontinuiranu posvećenost Republike Koreje Crnoj Gori, pri čemu je podsjetio na nedavnu donaciju tri vozila koja se koriste za protokolarne potrebe Ministarstva vanjskih poslova, kao i isporuku testova i maski za vrijeme pandemije COVID-19.

Sagovornici su se saglasili da bi saradnju Crne Gore i Republike Koreje trebalo osnažiti, posebno u oblastima zelene ekonomije, digitalne transformacije, turizma i energetike. Tome će, kako je ocijenjeno, značajno doprinijeti potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, na čemu dvije države intenzivno rade.

Radulović je kazao da posebno cijenimo iskustvo i znanje korejske strane, imajući u vidu da je Republika Koreja vodeća država u domenu informacionih tehnologija, što je od posebnog značaja za digitalne nomade u Crnoj Gori.

Hjong-ćan Čen je naglasio da je njegova država spremna na saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa, sa akcentom na investicije, trgovinsku razmjenu i obrazovanje.

Na toj liniji, bilo je riječi i o saradnji diplomatskih akademija dviju država, obukama i razmjeni diplomata, pri čemu je akcentovan značaj učešća korejskih kadrova na Ljetnjoj školi za mlade diplomate „Gavro Vukovićʺ koja se svake godine održava u Crnoj Gori i okuplja učesnike iz cijelog svijeta.

Hjong-ćan Čen je pohvalio dosadašnju saradnju sa Crnom Gorom i na multilateralnom planu, kroz podršku kandidaturama za članstvo u tijelima međunarodnih organizacija, ističući značaj zajedničkog rada na promociji međunarodnog mira i bezbjednosti.

Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije u cilju dinamiziranja sveukupnih odnosa, čemu bi posebno doprinijelo organizovanje posjeta na ministarskom nivou.

Preporučujemo za Vas