Odbor će saslušati kandidate za predsjednika DIK-a

Administrativni odbor konstatovao je juče na sjednici da prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove i većinom glasova usvojio predlog da se održi konsultativno saslušanje

12120 pregleda 150 reakcija 4 komentar(a)
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupstina
Sa sjednice Administrativnog odbora, Foto: Skupstina

Administrativni odbor održaće danas konsultativno saslušanje kandidata prijavljenih na javni konkurs za imenovanje predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Konkurs je objavljen 3. jula, a prijave su dostavili Nikola Mugoša, savjetnik u DIK-u, advokati iz Podgorice Amer Šukurica i Nikola Medojević, kao i advokat Jovan Vojinović iz Bara.

Administrativni odbor konstatovao je juče na sjednici da prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove i većinom glasova usvojio predlog da se održi konsultativno saslušanje.

Vladimir Martinović (Demokrate), predložio je da se održi konsultativno saslušanje svih kandidata, iako, kako je rekao, to nije obaveza, ali je praksa koja se pokazala kao najbolja, kao i da je to preporuka OEBS-a.

Predsjednik Administrativnog odbora Milun Zogović kazao je da Odbor nema ni zakonsko ni poslovničko utemeljenje da zove nekog na saslušanje, jer se ovdje radi o prijavi na konkurs, niti mu je kao predsjedniku Odbora dostavljena preporuka OEBS-a.

Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) rekla je da nema ništa protiv konsultativnog saslušanja, ali da po dostavljenim biografijama, zaključuje da Nikola Mugoša odskače u odnosu na ostale kandidate.

”Sjajna biografija, osim ako unaprijed nemate političke odluke. Ja kao profesor gledam biografiju”, rekla je Vuksanović-Stanković.

Zogović je na sjednici saopštio da je bivši predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović podnio tužbu Osnovnom sudu u Podgorici za poništenje odluke Skupštine o njegovom razrješenju.

Skupština je 17. juna razriješila Ivanovića na predlog Administrativnog odbora. Odbor je krajem januara podnio predlog odluke o razrješenju Ivanovića, zbog odbijanja DIK-a da 28. decembra verifikuje mandat poslanici koalicije Crno na bijelo, Suadi Zoronjić. U predlogu dostavljenom Skupštini navodi se da je Odbor jednoglasno utvrdio da su Ivanović i pojedini članovi DIK-a povrijedili odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su bili dužni da primjenjuju dosljedno i neselektivno, a ne da budu uzdržani i protiv njegove primjene.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora, nakon prethodno sprovedenog postupka po javnom konkursu.

B. Ma.

Bivši predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović podnio je tužbu Osnovnom sudu u Podgorici za poništenje odluke Skupštine o njegovom razrješenju. Skupština je 17. juna razriješila Ivanovića zbog odbijanja DIK-a da 28. decembra verifikuje mandat poslanici Suadi Zoronjić

Bonus video: