URA: Poslanici da bez odlaganja izaberu TS

"Izborom novog TS do kraja redovnog zasijedanja 31. jula ispoštovaćemo rok koji je propisao novi Zakon o državnom tužilaštvu i započeti najvažniji proces reforme crnogorskog tužilaštva, koja je osnovni preduslov za isporučivanje konkretnih rezultata i toliko neophodne pravde"

11344 pregleda 162 reakcija 9 komentar(a)
GP URA, Foto: GP URA
GP URA, Foto: GP URA

Izbor novog Tužilačkog savjeta (TS) do kraja redovnog zasijedanja Skupštine 31. jula od presudnog je značaja za efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, pa pozivamo sve poslanike u Skupšti Crne Gore da bez bilo kakvih odlaganja izabermo novi TS, saopštili su iz Građanskog pokreta URA.

Ističu da če svako ko opstruira taj izbor, svjesno ili nesvjesno će dati kiseonik organizovanim kriminalnim grupama, a time raditi direktno na štetu interesa građana Crne Gore i u korist kriminalnim centrima moći.

U URI vjeruju da se niko neće usuditi da pomogne organizovanim kriminalnim grupama, opstruirajući izbor novog Tužilačkog savjeta (TS).

"Izborom novog TS do kraja redovnog zasijedanja 31. jula ispoštovaćemo rok koji je propisao novi Zakon o državnom tužilaštvu i započeti najvažniji proces reforme crnogorskog tužilaštva, koja je osnovni preduslov za isporučivanje konkretnih rezultata i toliko neophodne pravde u Crnoj Gori. Ukoliko nekome padne na pamet da opstruira taj izbor, time će direktno raditi protiv evropske perspektive Crne Gore i zatvaranja poglavlja 23 i 24, ali i u korist organizovanog kriminala", kazali su iz URE.

Navode da ohrabruje to što političke partije parlamentarne većine pokazuju volju za pronalaženjem konsenzusa, ali podsjećaju da svako opstruiranje reforme tužilaštva otvara prostor za jačanje organizovanih kriminalnih grupa sa čijim suzbijanjem se konačno započelo.

Postojeći Zakon o državnom tužilaštvu pvi put je izglasan 12. maja, nakon prethodno pribavljenog pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije (VK), a predsjednik države Milo Đukanović ga je vratio Skupštini na ponovno glasanje. Zakon je uprkos tome Skupština usvojila 27. maja, a stupio je na snagu 12. juna. Rok za izbor novog Tužilačkog savjeta je 60 dana.

"Nepristrasan, profesionalan i depolitizovan Tužilački savjet (TS) mora biti na vrhu prioriteta svih onih koji žele da se bore protiv korupcije i organizovanog kriminala. URA ostaje maksimalno posvećena tom cilju, pa pozivamo kolege u Skupštini da daju svoj doprinos kako bi se takav Tužilački savjet izabrao u zakonskom roku, a do kraja redovnog zasijedanja Skupštine", zaključuju iz URE.