Demokrate: Ne može partijski obojeni kandidat, dosta je ucjena

Dodaju da ako predstavnik DF kaže: “meni niko nije zamisliv kao član Tužilačkog savjeta, ako to nije i Nikola Bulatović, jer bez Nikole Bulatovića taj Tužilački savjet nema ni funkciju ni smisao”, onda to znači da se želi samo partijski obojiti Tužilački savjet, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija

51258 pregleda 424 reakcija 174 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Predlog za izbor članova Tuzilačkog savjeta se može razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, odnosno kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima parlamentarne većine, poručili su danas iz Demokratske Crne Gore.

Šef Poslaničkog kluba Mir je naša nacija Borsi Bogdanović i predsjednik Odbora za politički sistem, upravu i pravosuđe Momo Koprivica su pozvali kolege “da se ne igraju trikovima i da ne ulaze u zonu velike nekorektnosti”.

“Vaše su ucjene i jeftini trikovi prevršili svaku mjeru”, naveli su Bogdanović i Koprivica u zajedničkoj izjavi dostavljenoj “Vijestima”.

Prethodno su poslanici SNP-a, DF-a, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije uputili zahtjev predsjedniku parlamenta Aleksi Bečiću da zakaže sjednicu parlamenta za sjutra kako bi se izabralo pet članova Tužilačkog savjeta.

Poručili su da se mogu dogovoriti isključivo oko izbora nezavisnog, nepartijskog i profesionalnog Tuzilačkog savjeta.

“Ne možemo prihvatiti izbor bilo kog partijski obojenog kandidata o kojoj god partiji da je riječ. Ne samo da ne možemo, nego vam sad saopštavamo i da nikad nećemo dići ruku za bilo čijeg partijskog kandidata u Tužilačkom savjetu i na čelu Državne izborne komisije. Predsjednik Skupštine je više puta rekao - kada šefovi poslaničkih klubova parlamentarne većine dogovore datum i sadržaj sjednice, kao i kada matični odbori postignu dogovore i utvrde neophodne predloge, on će prethodno apsolutno i u potpunosti ispoštovati i zakazati sjednicu za koji god datum se dogovore”, kazali su Bogdanović I Koprivica.

Poručuju da je dosta više manipulacija i jefitnih trikova.

“Dosta je više pokušaja da se poput stare prakse DPS-a u nezavisnim institucijama biraju partijski ljudi, poput recimo majki i supruga visokih funkcionera bivše vlasti. Ako DF kaže, citiramo: 'Ili će biti naš partijski advokat, Nikola Bulatović, član Tužilačkog savjeta, ili neće niko biti', to je direktno razbijanje dogovora političkih aktera”, rekli si Bogdanović I Koprivica.

Dodaju da ako predstavnik DF kaže: “meni niko nije zamisliv kao član Tužilačkog savjeta, ako to nije i Nikola Bulatović, jer bez Nikole Bulatovića taj Tužilački savjet nema ni funkciju ni smisao”, onda to znači da se želi samo partijski obojiti Tužilački savjet, spriječiti dogovor i konsenzus i zaustaviti država na putu evropskih integracija.

“Niko nema pravo da sa jednim pojedincem, kako god se on zvao, ucjenjuje izbor kompletnog sastava Tužilačkog savjeta i da njegovim beskrupuloznim nametanjem blokira formiranje Tužilačkog savjeta. DF-SNP i URA predložli su nam 5 kandidata za Tužilački savjet. Demokrate su prihvatile 4 njihova predloga i jasno saopštile, izaberite sami petog od onih oko kojih ste se sami saglasili, ali ne može partijski obojeni kandidat Nikola Bulatović i tačka. Ako se držimo principa da nema partijskih kandidata i ako je to princip za sve, ne može biti izuzetaka za DF”, poručuju funkcioneri Demokrata.

Navode da je Odbor za politički sistem pokazao maksimalnu efikasnost, transparentnost i kredibilitet u vođenju ovog postupka i biće odmah zakazan čim se postigne politički dogovor.

“Ucjena je dosta, ucjene ne dolaze u obzir, a pogotovu ne sa jednim pojedincem”, zaključili su Bogdanović i Koprivica.

Bonus video: