Nikolić: URA zanemaruje Ustav, zakone i međunarodne preporuke

Portparol DPS-a navodi da je Venecijanska komisija eksplicitno ukazala da je legitimno i u skladu sa evropskim standardima birati v.d. VDT-a isključivo među državnim tužiocima i rukovodiocima državnih tužilaštava

3597 pregleda 357 reakcija 14 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Portparol i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić nazvao je "bestidnom manipulacijom" tvrdnje Građanskog pokreta URA da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu, koji je usvojila vladajuća većina, uslijedio nakon navodnog pozitivnog mišljenja Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija je, kako navodi, upravo suprotno - eksplicitno ukazala da je legitimno i u skladu sa evropskim standardima birati vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca isključivo među državnim tužiocima i rukovodiocima državnih tužilaštava, a ne dovodeći na tu odgovornu poziciju njima politički podobne ličnosti, van organizacije Državnog tužilaštva.

"Zaslijepljeni vlašću koja ih je privremeno zapala, ne libe se da flagrantno obmanjuju crnogorsku javnost, iako su na to upozoreni od strane međunarodnih partnera. Da hipokrizija bude veća, upravo ovako drastično kršenje evropskih pravnih standarda URA predstavlja kao njihov doprinos vladavini prava i ispunjavanju privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24 u pregovaračkom procesu sa EU, prikrivajući od građana da je dosljedno sprovođenje amandmana na Ustav Crne Gore, kojim se uređuje Državno tužilaštvo, jedno od najvažnijih privremenih mjerila iz poglavlja 23", saopštio je Nikolić.

Ocijenio je da za GP URA, kao i njihove partnere, Ustav, međunarodni standardi, ni zakoni "nemaju nikakvo značenje".

"Niti ih obavezuju, kada se nađu ispred njihovih prozaičnih i politikantskih ciljeva, ne bi li svojom jeftinom demagogijom obmanuli još ponekog građanina. Na njihovu nesreću takvih je sve manje, a sve je više građana koji su prozreli njihov jeftini populizam", zaključio je Nikolić.

Povezani članci

30. Jul 2021.

URA: Poslanici da bez odlaganja izaberu TS

Bonus video: